JAČANJE TRANSATLANTSKIH ODNOSA

Trump fasciniran: 'Francuska ima snažnog i sjajnog predsjednika'

 
 REUTERS

“To što je pokraj mene predsjednik Trump znak je trajnog prijateljstva i želim mu zahvaliti. Ništa nas ne može razdvojiti. A posebno želim zahvaliti Americi zbog odluke prije 100 godina.” Tim je riječima francuski predsjednik Emmanuel Macron zaključio dvodnevni boravak američkog predsjednika u Parizu.

Formalni je povod bio, kao prvo, proslava francuskog državnog praznika, Dana pada Bastille čime je počela Francuska revolucija 1789. godine. Drugi je razlog bilo obilježavanje 100. godišnjice ulaska američkih snaga u Prvi svjetski rat, što je bila prekretnica koja je dovela do poraza Njemačke i Austro-Ugarske. Iz tog je rata, za razliku od sljedećeg, Hrvatska izašla na strani gubitnika. Neformalni je povod, pak, bila Macronova želja da upravo on bude poveznica između EU i SAD-a. Jer, zaključili su u europskim metropolama, kakav god Trump bio, on je američki predsjednik i s njim se mora komunicirati.

Naime, prošli je mjesec u javnost pažljivo puštena informacija da se ne treba previše obazirati na Trumpove tweetove i izjave jer kad je riječ o vanjskoj politici i nacionalnoj sigurnosti, sve konce u rukama drže ministar obrane James Mattis, državni tajnik Rex Tillerson i savjetnik za nacionalnu sigurnost H. R. McMaster te da oni donose odluke. A onda je ovih dana Kongres predložio formiranje novog roda američke vojske, svemirskih snaga. Mattis se tome oštro usprotivio, ali nije uspio: svemirske snage ostaju.

Bez pitanja o SAD-u

Oba su predsjednika, čini se, uspjela u ova dva opuštenija dana uspostaviti odnos povjerenja, što bi moglo pozitivno djelovati na ukupne transatlantske odnose. Jer, Macron je pomno pazio da prema gostu bude što ljubazniji, da mu laska i pokazuje pun respekt: sve su službe već pohvatale konce i šefovi država koji se trebaju susresti s Trumpom dobivaju jasan savjet - hvalite ga. Macron je, osim toga, izbjegavao pitanja o unutarnjim problemima u SAD-u, što je Trump posebno cijenio.

U kontekstu nije nevažna ni činjenica da se Macron već bio susreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom te da na svjetsku političku scenu donosi mladost i energiju koja je toliko nedostajala bivšem francuskom predsjedniku Françoisu Hollandeu, pa bivšem britanskom premijeru Davidu Cameronu, a njome ne obiluje ni bivši talijanski premijer Matteo Renzi (da o španjolskom premijeru Marianu Rajoyu ne govorimo, njemu glavne diplomatske poruke prenosi kralj Felipe VI. u Londonu). Angela Merkel u toj podjeli uloga postaje “siva eminencija” koja će s Macronom sve usuglašavati, on će provoditi, a idealan bi ishod bio da sve to donese korist za EU.

Ne treba zaboraviti da su u četvrtak ujutro, dok je Trump već bio u Parizu, Merkel i Macron vodili zajedničku sjednicu dviju vlada koja je rezultirala nizom konkretnih dogovora, među kojima se posebno ističe projekt zajedničkog europskog borbenog zrakoplova, dok je dugoročno važniji proces preuređenja eurozone. I poruka ostalima iz EU 27: pridružiti se možete kad god zaželite. Simbol američko-francuskog savezništva bio je nastup američkih vojnika, njih 145 od kojih su neki bili u odorama iz Prvoga svjetskog rata, u istom stroju s francuskima dok su nebo parale eskadrile borbenih zrakoplova u kojima su bili francuski modeli Rafale s američkima F-16 (bilo ih je osam).

Dobro se drži

Trump je bio fasciniran - i to ne samo Macronovom suprugom kojoj je, u svom stilu, rekao da se “dobro drži za svoje godine” iako je ona mlađa od njega - pa je na odlasku izjavio da će “Pariz biti sjajan” (u kampanji je pričao da “Pariz više nije Pariz”) jer ima “sjajnog i snažnog predsjednika”.

A zatim su se obojica vratila svojoj zbilji. Macron je iz Pariza krenuo ravno prema Nici gdje se jučer obilježavala godišnjica strašnog terorističkog napada u kojemu je simpatizer terorista Islamske države kamionom gazio ljude na promenadi koji su čekali veliki vatromet: ubijeno je 86 ljudi. Trump je, pak, sjeo u Air Force One gdje je vrlo vjerojatno izviješten kako je NBC objavio da je na sastanku njegova sina Donalda s ruskom odvjetnicom u lipnju 2016. godine bio i pripadnik bivše sovjetske kontrašpijunaže. Prethodni je dan objavljeno da je republikanski donator Peter Smith, za kojega se sumnja da je surađivao s ruskim hakerima kako bi se dokopao e-mailova Hillary Clinton, izvršio samoubojstvo.

Rušenje Obamacarea je zadaća svih zadaća za republikance

Tijekom boravka u Parizu Trump je poslao nekoliko tweetova a da se niti jednim nije dotaknuo pitanja susreta svog sina s Rusima. Izlet u Pariz mu je zapravo dobro došao da se malo izvuče iz te gadne afere:

“Predsjedniče Macron, hvala vam na predivnoj ceremoniji dobrodošlice kod Les Invalides (grobnica Napoleona Bonapartea) danas!”

“Sjajan bilateralni susret u Elizejskoj palači s predsjednikom Macronom. Prijateljstvo naših naroda i nas dvojice je neslomljivo.”

“Divna večer s predsjednikom Macronom i gospođom Macron. Na Eiffelovu tornju na večeri. Odnosi s Francuskom snažniji nego ikad.”

“Republikanski senatori zdušno rade da osiguraju da se prihvati njihova zamjena za Obamacare. Bit ću za stolom s olovkom u rukama!”

“Nakon svih ovih godina patnje zbog Obamacarea, republikanski senatori moraju provesti ono što su obećali!”

“Čast je predstavljati SAD na paradi za Dan pada Bastille. Čestitam!”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:44