PREKID VOJNE OFENZIVE

Trump nazvao uspostavu sigurnosne zone u Siriji "velikim uspjehom"

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 23.10.2019. u 18:16

U.S. President Donald Trump speaks during a cabinet meeting at the White House in Washington, U.S., October 21, 2019. REUTERS/Leah Millis
REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump nazvao je u srijedu uspostavu sigurnosne zone u Siriji "velikim uspjehom", najavivši da će oko podneva po mjesnom vremenu dati o tome izjavu u Bijeloj kući.

"Velik uspjeh na tursko-sirijskoj granici. Zona sigurnosti je uspostavljena!", napisao je na Twitteru američki milijarder.

"Prekid vatre se poštuje, borbe su završene. Kurdi su sigurni i jako dobro su s nama surađivali. Zarobljenici IS-a (skupine Islamske države) su na sigurnom", dodao je američki predsjednik koji će izjavu dati u 17.00 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Turska je u utorak navečer objavila da neće nastaviti vojnu ofenzivu na kurdske snage na sjeveru Sirije jer su se potonji povukli iz pograničnog područja.

Ruski i turski predsjednik, glavni sudionici sirijskog sukoba, dogovorili su se pak o zajedničkom nadzoru nad većim dijelom te zone.

Turska ofenziva je počela nakon američke najave o vojnom povlačenju sa sjeveroistoka Sirije, što su mnogi demokratski, ali i republikanski zastupnici ocijenili kao ostavljanje Kurda, saveznika Washingtona u borbi s IS-om, na cjedilu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo