'TOTALNO UNIŠTENJE'

Trump obišao poprište uragana na Floridi

 REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak se osobno uvjerio u "totalno uništenje" koje je uragan Michael donio sjeverozapadu Floride, susrevši se s preživjelima i objavivši da je glavni prioritet pružanje sigurnosti i hrane.

Trump i prva dama Melania Trump dijelili su boce s vodom u centru za pomoć u Lynn Havenu, gradu s oko 18,5 tisuća stanovnika koji se nalazi u blizini Panama Cityja na sjeverozapadu poluotoka. Trump i supruga tamo su stigli helikopterom iz vojne zračne baze Eglin koja se nalazi oko 160 kilometara prema zapadu.

"Vidjeti ovo svojim očima je jako teško - totalno uništenje", rekao je američki predsjednik.

Uragan Michael odnio je najmanje 18 života u četiri savezne države. Sjeverozapad Floride pogodio je prošlu srijedu, a to je jedna od najsnažnijih oluja ikad zabilježenih u kontinentalnom dijelu Sjedinjenih Država.

Trump je u Lynn Havenu razgovarao sa stanovnicima i hvalio službe koje su počistile ceste na njegovoj ruti. Trump je prošli mjesec obišao Sjevernu i Južnu Karolinu nakon što ih je pogodio uragan Florence pa je u ponedjeljak ustvrdio da su ta područja bila snažnije pogođena vodom, dok je na Floridi kobniji bio vjetar.

"Pogledajte iza vas ova masivna stabla koja su isčupana iz tla", kazao je novinarima, usporedivši oluju s "iznimno širokim tornadom".

Pri dolasku u Eglin iz Washingtona američki predsjednik je istaknuo da je glavni cilj dana "uvjeriti se da su svi na sigurnom i nahranjeni".

"Znate, mnogi od ovih ljudi nemaju dom", rekao je Trump.

"Neki nemaju ni traga doma ... pa je naš veliki cilj pružanje hrane, vode i sigurnosti". U pratnji Trumpa bio je floridski guverner Rick Scott, a predsjednik planira posjetiti i susjednu Georgiju koja je također pogođena uraganom.

Osiguravajuće kuće će za štetu uzrokovanu olujom isplatiti između 6 i 10 milijardi dolara, procjenjuje agencija za procjenu rizika AIR Worldwide. Ta brojka ne uključuje sredstva koja će isplatiti državno osiguranje od poplava niti štetu nad neosiguranim nekretninama.

Michael je pogodio Floridu brzinom od 250 kilometara na sat, kao uragan kategorije 4.

Spasilačke službe objavile su da očekuju rast broja poginulih, a u svojim potragama koriste pse i tešku opremu.

Operacije spašavanja otežane su blokiranim cestama i velikom količinom ruševina u zajednicama poput Mexico Beacha, gradiću od oko tisuću stanovnika koji je bio izravno pogođen masivnom olujom. Tamo je zasad poginula jedna osoba.

"Ako smo izgubili samo jedan život, za mene će to biti čudo", rekao je tamošnji gradonačelnik Al Cathey za floridske medije.

U nedjelju je naglasio kako se još uvijek ne znaju sudbine oko 46 osoba koje nisu evakuirane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:13