OTET I UBIJEN?

Trump od Rijada traži objašnjenja o saudijskom novinaru nestalom u Istanbulu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 10.10.2018. u 22:50

U.S. President Donald Trump speaks about his summit meeting in Finland with Russia's President Vladimir Putin at the start of a meeting with members of the U.S. Congress at the White House in Washington, July 17, 2018. REUTERS/Leah Millis TPX IMAGES OF THE DAY
Leah Millis / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump je rekao u srijedu da je njegova vlada tražila od Saudijske Arabije objašnjenja o sudbini saudijskog novinara nestalog početkom listopada u Istanbulu, nakon navoda o otmici ili da su ga ubili agenti njegove zemlje.

Trump je rekao da je vodio razgovore na najvišoj razini sa Saudijcima i tražio objašnjenja o nestanku Jamala Khashoggija, kojem nema traga od kada je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu 2. listopada.

Američki predsjednik je rekao da je Washington više puta kontaktirao saudijske vlasti u vezi tog pitanja.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders je precizirala da su savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, specijalni savjetnik predsjednika Trumpa Jared Kushner i državni tajnik Mike Pompeo svaki zasebno razgovarali o tom slučaju sa saudijskim princem nasljednikom Mohamedom bin Salmanom. Oni su tražili pojedinosti o nestanku i zahtijevali da saudijska vlada bude transparentna u vezi te istrage, dodala je.

Trump je dodao da je u kontaktu i sa zaručnicom novinara, Hatice Cengiz koja je u utorak tražila pomoć američkog predsjednika i prve dame u rasvjetljavanju te afere. Rijad je jedan od najbližih saveznika Sjedinjenih Država.

Turske televizije su u srijedu objavile snimku nadzorne kamere na kojoj se vidi Khashoggijev ulazak u saudijski konzulat u Istanbulu, kao i ekipe osumnjičene za njegov nestanak.

Na toj snimci se vidi Khashoggi dok ulazi u konzulat, a jedan crni terenac je parkiran u blizini.

Khashoggi, oštar kritičar Ryada koji je pisao i za Washington Post, imao je sastanak zbog administrativnih postupaka.

Turska policija tvrdi da nije izašao iz konzulata, ali Rijad tvrdi suprotno.

Turski izvori, koji se pozivaju na istragu u tijeku, naveli su tijekom vikenda da je Khashoggi ubijen u konzulatu. Neki mediji su u utorak spominjali mogućnost da je otet i odveden u Saudijsku Arabiju.

Rijad je oštro odbacio tezu ubojstva.

The Washington Post piše da su američke obavještajne službe prije Khashoggijevog nestanka presrele komunikacije između saudijskih dužnosnika koji su govorili o otmici.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo