NESTAO U KONZULATU

Trump šalje Pompea da se sastane s kraljem Salmanom oko slučaja nestalog novinara

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 15.10.2018. u 16:42

A still image taken from CCTV video and obtained by TRT World claims to show Saudi journalist Jamal Khashoggi as he arrives at Saudi Arabia's consulate in Istanbul, Turkey Oct. 2, 2018. Reuters TV/via REUTERS. ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES.
Reuters TV / REUTERS

Snimka ulične kamere koja prikazuje novinara Jamala Khashoggija kako ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u ponedjeljak da je razgovarao s kraljem Salmanom o slučaju nestalog saudijskog novinara Jamala Khashoggija, te da šalje državnog tajnika Mikea Pompea na hitne razgovore s kraljem.

Trump je rekao da mu je Salman zanijekao "da bilo što zna o tome što se možda dogodilo" Khashoggiju koji je nestao nakon ulaska u saudijski konzulat u Istanbulu prije dva tjedna.

Također je rekao Trumpu da Saudijska Arabija usko surađuje s Turskom na tom slučaju.

Salman je, kako javlja Reuters, naredio unutarnju istragu oko nerazjašnjenog nestanka tog novinara koji ima dozvolu boravka u SAD-u i piše za Washington Post.

Khashoggi, istaknuti kritičar Rijada, nestao je 2. listopada nakon što je ušao u konzulat.

Turska vlada smatra da je Khashoggi ubijen unutar zgrade, a da je njegovo tijelo uklonjeno.

Trump je stvorio tijesne veze sa Saudijskom Arabijom, a pod međunarodnim je i unutarnjim pritiskom da pomogne pri rješavanju ovog slučaja te da kazni Saudijsku Arabiju, ako istraga pokaže da je odgovorna za ubojstvo Khashoggija.

Slučaj je uzrokovao međunarodnu osudu, a Trump je zaprijetio i teškom kaznom ako se pokaže da je Khashoggi ubijen u konzulatu, dok europski saveznici traže "vjerodostojnu istragu".

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo