IZBORI U SAD-u

Trump pomeo na ‘super utorku’, izgubio je u samo jednoj državi

Trump u sljedeću fazu kampanje ulazi s nepremostivom prednosti od 893 delegata, naspram 66, s koliko ih raspolaže Haley

Donald Trump

 Chandan Khanna/Afp

Donald Trump pobijedio je u najmanje 12 saveznih država koje su glasale ovog super utorka, čime bivši predsjednik u sljedeću fazu kampanje ulazi s nepremostivom prednosti od 893 delegata, naspram 66, s koliko ih raspolaže njegova jedina preostala kandidatkinja Nikki Haley.

Podsjetimo, za pobjedu na republikanskim predizborima potrebno je 1215 delegata.

Prema preliminarnoj analizi Associated Pressa, Trump je pobijedio Haley u čak 148 od ukupno 155 okruga u kojima se sinoć birao republikanski predsjednički kandidat. Bivša veleposlanica prednost je uspjela osigurati samo u nekolicini urbanih predgrađa na sjeveru Virginije, koje su u predsjedničkoj utrci 2020. ionako pripali Joeu Bidenu.

Jedina konkuretna utrka

Koliko-toliko konkurentna utrka održala se jedino u Vermontu, saveznoj državi koja alocira svojih 17 delegata, u kojoj je Haley osigurala prednost manju od pet posto.

Razlika s kojom je Trump pobijedio Haley u većini ostalih saveznih država bila je, pak, šokantna. Čak i u „plavim” državama, „prešišao” ju je za najmanje 20 posto, dok je u taborima Republikanske stranke, poput Alabame, razlika bila veća i od 70 posto.

Iako Haley još uvijek formalno nije obustavila kampanju, njezin ostanak u utrci više uistinu nema nikakvoga smisla, zbog čega se očekuje da bi do kraja današnjega dana, ili najkasnije do kraja tjedna, mogla sebi i cijelome svijetu priznati poraz.

Pitanje koje time ostaje u zraku, i na kojeg se odgovor još uvijek ne zna, a mogao bi „začiniti” sljedeću fazu predsjedničke kampanje jest – hoće li Haley po izlasku iz utrke podržati Donalda Trumpa? Prema izvorima CNN-a, konačnu odluku još uvijek nije donijela. Njezin se stožer, naime, podijelio na one koji smatraju da bi trebala što je moguće prije podržati stranačkog kolegu i pokazati da je timski igrač, dok drugi suradnici drže kako bi ga trebala nastaviti kritizirati ukoliko želi iskoristiti ovaj trenutak za izgradnju vlastitog pokreta uoči nekog drugog izbornog ciklusa na kojem bi mogla imati više sreće.

Revanš izbora 2020.

- Politika ovako nešto još nikada do sada nije vidjela – komentirao je bivši predsjednik pristižuće rezultate iz svoje rezidencije u floridskom Mar-a-Lagu.

U trenutku pisanja ovoga teksta, još uvijek nisu objavljeni rezultati iz država na zapadu SAD-a; Kalifornije, Aljaske i Utah.

Ono što postaje jasno kao dan jest da nas čeka revanš iz 2020.

Da se predsjednički izbori 2024 održavaju danas, Trump bi imao više šanse za pobjedu jer mu većina recentnih anketa najavljuje prednost između 2 i 5 posto u odnosu na predsjednika Bidena. Međutim, američka politika zanimljiva je upravo zato što ankete na nacionalnoj razini ne znače mnogo, zbog izbornog sustava koji podrazumijeva elektore, a time i terenski rad tijekom kojeg svašta može poći po zlu, ili se karte na svakakav način mogu (pre)raspodijeliti. Na kraju krajeva, niti jedna relevantna anketa 2016. Trumpu nije davala prednost u odnosu na Hillary Clinton, pa je pobijedio upravo tako da se laserski fokusirao na terenski rad i uspjeh u swing saveznim državama, a to planira učiniti i ovoga puta.

Super utorak kod demokrata

Vrijedi napomenuti da se super utorak održao i među demokratima. No, stranka koja u izbornu godinu ulazi s prvomandatnim predsjednikom, predizbore odradi više-manje aklamacijski; tako da se svi, pro forma, slože oko samorazumljivog kandidata, pri čemu mu stranačka maširenija do tada ukloni s puta svaku suvislu konkurenciju.

Upravo zato, ne treba čuditi što je Joe Biden „pomeo” sve države koje su sinoć glasale i da trenutno barata s oko 1,289 delegata. Osigurao je uvjerljivu pobjedu čak i u Minnesoti, iz koje potječe zastupnik Kongresa, Dean Phillips; gotovo jedina konkurencija na predizborima.

Međutim, u reportažama super utorka „iskočila” je jedna zanimljiva vijest – predsjednik Joe Biden izgubio je predizbore u Američkoj Samoi, teritoriju koji se nalazi na Pacifiku, i to u korist opskurnog kandidata Jasona Palmera. Vrijedi napomenuti kako je isti teritorij 2020. pripao milijarderu i bivšem gradonačelniku New Yorka, Michaelu Bloombergu.

Tijekom ovog izbornog ciklusa iskristalizirao se još jedan, po Bidena, zabrinjavajući trend; postoji nezapamćeni postotak glasača koji su dovoljno motivirani da izađu na (pred)izbore, ali su nedovoljno motivirani da glasaju za njega čak i onda kada protukandidat gotovo i ne postoji. Naime, nekolicina saveznih država, među kojima posebno treba istaknuti „swing” Michigan, biježi čak 20 posto birača koji su glasali kao „uncommitted”; nedovoljno spremni obvezati se za podršku Joeu Bidenu.

Iz Michigana je cenzorirana zastupnica palestinskog porijekla Rashida Tlaib koja je inicirala kampanju protiv predsjednika zbog politike njegove administracije u Gazi.

Biden: Birači žele "uzvratiti udarac ekstremnom Trumpovom planu da nas vrati unatrag"

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da su se glasovi milijuna Amerikanaca "čuli" na predizborima u utorak te da glasovi u njegovu korist pokazuju da biračko tijelo želi "uzvratiti udarac ekstremnom planu Donalda Trumpa da nas vrati unatrag", javlja BBC u srijedu.

Biden je naglasio postignuća svoje administracije, uključujući radna mjesta i plaće, i rekao je da je nacija sada suočena s "jasnim izborom" hoće li nastaviti u istom smjeru ili izabrati njegovog suparnika na izborima 2024.

Trump je "usredotočen na vlastitu osvetu", izjavio je Biden, i želi ukinuti temeljne slobode poput mogućnosti žena da same donose odluke o zdravstvenoj skrbi.

Svoj govor završio je pozivom Amerikancima da ustanu u obranu demokracije. "Svakom demokratu, republikancu i neovisnom koji vjeruje u slobodnu i poštenu Ameriku: Ovo je naš trenutak. Ovo je naša borba. Zajedno ćemo pobijediti."

Donald Trump pozdravio je "prekrasnu večer" nakon svoje pobjede u više država na republikanskim predizborima na ‘superutorak‘.

"Bila je ovo sjajna večer, nevjerojatan dan", rekao je pristašama okupljenima u njegovoj rezidenciji Mar-a-Lago na Floridi.

Trump je ponovio mnogo od onoga što je ranije rekao u kampanji i usredotočio se na svoj vjerojatni revanš s Joeom Bidenom kojeg je nazvao "najgorim predsjednikom u povijesti naše zemlje".

Republikanski favorit također je govorio o svom mandatu 2017.-2021., podsjećajući birače da nije vodio nikakve nove ratove, hvaleći svoje odnose s Kinom i sjevernokorejskim diktatorom Kim Jong Unom te tvrdeći da je zemlju doveo na put energetske dominacije.

Obećao je da će "vratiti natrag našu zemlju" te da će "5. studeni (2024.) ostati zapisan kao najvažniji dan u povijesti naše zemlje".

“Hvala ti – MAGA!”, napisao je Trump na svojoj platformi Truth Social, koristeći akronim svog slogana “Make America Great Again” i nabrajajući države u kojima je pobijedio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 13:34