PREGOVARAČ

Trump vraća Obamina mirotvorca na Balkan

U ime SAD-a pokušat će isposlovati priznanje Kosova i pretvoriti BiH u funkcionalnu državu
Philip Reeker
 Wikipedia

Američki diplomat Philip Reeker trebao bi ponovno biti imenovan šefom Ureda za europske i euroazijske poslove State Departmenta.

Na toj funkciji zamijenit će Wessa Mitchella koji je nedavno iz privatnih razloga podnio ostavku državnom tajniku Mikeu Pompeu. Tako će Reeker ponovno biti na funkciji zamjenika pomoćnika državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država za Europu i Euroaziju, a na toj je funkciji već bio od 2011. do 2013. godine dok je predsjednik bio Barack Obama.

Jučer je i američki veleposlanik u Beogradu Kyle Scott potvrdio da će Reeker sredinom ožujka preuzeti poziciju šefa Europskog ureda i imati puno tema na dnevnom redu, uključujući i odnose s Rusijom, Turskom i Europskom unijom, zatim pitanja koja se tiču zajedničkog stava SAD-a i EU te druge izazove u svijetu.

Srce na Balkanu

“On je osoba koja zna puno o regiji Balkana, bio je naš ambasador u Makedoniji. Njegovo je srce još na Balkanu, stalo mu je do onoga što se ovdje događa, posvećen je tome da se ovaj proces pomakne naprijed, ali ne vjerujem da ima plan u džepu i da će bilo koga tjerati na bilo što”, rekao je.

Reeker odlično poznaje Balkan. Prije točno 20 godina, u veljači 1999., sudjelovao je u pregovorima u dvorcu Rambouillet oko mirovnog sporazuma između tadašnje Miloševićeve SR Jugoslavije i političkih predstavnika albanske većine s Kosova. Srbi su odbacili sporazum, nakon čega su uslijedili NATO-ova akcija bombardiranja SRJ, povlačenje srpskih snaga s Kosova, te u konačnici proglašenje neovisnosti.

Reeker ima dva zadatka koja treba obaviti, a to su postizanje sporazuma Beograda i Prištine o priznanju Republike Kosovo te pritisak na Bošnjake, Srbe i Hrvate kako bi se napokon uspjeli dogovoriti o pretvaranju BiH u funkcionalnu državu. Ukratko, Reeker nastavlja dosadašnju američku politiku na Balkanu koja se svodi na nepromjenjivost državnih granica, od makedonskih i kosovskih do bosanskih.

Kada je u pitanju Kosovo, Amerikanci se sve češće pozivaju na nedavni makedonsko-grčki kompromis o imenu Sjeverna Makedonija, što je prije nekoliko dana u Skoplju apostrofirao i Reeker, uz pojašnjenje kako bi Aleksandar Vučić i Hashim Thaçi trebali napraviti isto što i Zoran Zaev i Alexis Tsipras. U diplomatskim krugovima njegovu ulogu uspoređuje s Richardom Holbrookeom kojega je Bill Clinton angažirao kao američkog pregovarača na prostorima bivše Jugoslavije.

Čuvar granica

Reeker je još 2012. izjavio da je “situacija u BiH samo jedan od mnogih razloga zašto se snažno protivimo i mislimo da je podjela Kosova ili promjena granica loša ideja jer jednom kada se krene tim putem, upitan će postati integritet svake države”, uz dodatak da “Srbija treba prihvatiti realnost i kompromise oko Kosova”. U ponedjeljak je pozvao Kosovo da ukine carine na uvoz iz Srbije, navodeći da je to pitanje narušilo odnose između SAD-a i Kosova.

A onda je opalio i po Beogradu optužbom prema kojoj kampanjom za povlačenje priznanja od zemalja koje su to već učinile i blokadom njegova učlanjenja u međunarodne organizacije, kao što je Interpol, “Srbija narušava atmosferu kompromisa i napretka ka sporazumu koji treba osigurati europsku budućnost”, rekao je Reeker.

Donald Trump, predsjednik SAD-a, poslao je 14. prosinca prošle godine pisma na adrese Vučića i Thaçija u kojem je napisao kako se veseli danu kada će u Bijeloj kući ugostiti srpskog i kosovskog predsjednika na potpisivanju povijesnog sporazuma Beograda i Prištine, “koji je velika šansa za mir, sigurnost i gospodarski rast cijele regije”.

Zadatak je Philipa Reekera uvjeriti sve na Balkanu da pristanu na ponudu iz Washingtona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:14