NAPETI ODNOSI

TRUMP ZAREŽAO NA KIMA NAKON ŠTO JE ČUO DA JE PROIZVEO NUKLEARNE BOJEVE GLAVE 'Još jedna prijetnja i priredit ćemo im vatru i bijes kakvi nisu viđeni'

 
 Jonathan Ernst / REUTERS

Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump zaprijetio je u utorak Sjevernoj Koreji žestokom odmazdom i ‘vatrom i bijesom’ ako ugrozi SAD. NY Times piše da se radi o najvećem izazovu koji se tiče vanjske politike u dosadašnjem Trumpovom mandatu.

‘Sjevernoj Koreji je bolje da više ne prijeti Sjedinjenim Američkim Državama. Priredit ćemo im vatru i bijes kakvi još nisu viđeni’, rekao je Trump novinarima u Bedminsteru, u New Jerseyu.

Njegova je prijetnja reakcija na novu analizu američke vojne obavještajne agencije u kojoj se navodi da je Sjeverna Koreja uspjela proizvesti minijaturnu nuklearnu bojevu glavu koju će moći namontirati na svoje rakete čime je postala nuklearna sila. U analizi stoji da Kim Jong-un trenutno kontrolira oko 60 bojevih glava, što je puno više od onoga što su nezavisni stručnjaci procjenjivali.

Usto, Sj. Koreja je upozorila SAD da će mobilizirati sve raspoložive resurse kako bi poduzela ‘fizičku akciju’ i osvetila se za nove UN-ove sankcije. Usprkos sankcijama iz Sjeverne Koreje je stigla samo prijetnja kako će 'naučiti Amerikance lekciju' i da neće pregovarati o svom nuklearnom i raketnom programu. Dodali su da će zbog sankcija uslijediti snažne protumjere.

U ponedjeljak je državni tajnik Rex Tillerson na sastanku ministara vanjskih poslova u Manili ostavio prostora za pregovore sa Sjevernom Korejom, no preko vikenda je usvojena odluka UN-a o novim sankcijama, osmima po redu otkako je ta zemlja krenula s nuklearnim pokusima 2006. Radi se o zabrani uvoza ugljena, željeza, olova i morskih plodova. I predsjednik Trump je na Twitteru podržao sankcije napisavši: ‘Nakon mnogo godina države se konačno zajedno suprotstavljaju opasnosti koju predstavlja Sjeverna Koreja. Moramo biti čvrsti i odlučni!’ Još uvijek se ne zna kako će korejski saveznici Kina i Rusija reagirati na sankcije.

Napad na Guam

Nedugo nakon Trumpove prijetnje Sjevernoj Koreji, tamošnji državni mediji javili su da Pjongjang ozbiljno razmatra da balističkim projektilima napadne američki otok Guam, koji se nalazi na zapadnom Pacifiku i strateški je važan američki teritorij.

- Provedba plana napada krenut će kad god to naredi Kim Jong-un, navode sjevernokorejski državni mediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:26