STROG STAV

TRUMP ŽELI IZ USTAVA IZBACITI PRAVO NA STJECANJE DRŽAVLJANSTVA ROĐENJEM 'Našu zemlju to košta milijarde, okončat ćemo to, na ovaj ili onaj način'

 YouTube

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u srijedu da američki ustav ne jamči stjecanje državljanstva svakome rođenome u zemlji te da će nastaviti sa svojim pritiskom da to okonča, donoseći u prvi plan strogi stav u pogledu imigracije dok se zemlja približava izborima za Kongres sljedeći tjedan.

"Takozvano pravo na državljanstvo rođenjem, koje našu zemlju stoji milijarde i vrlo je nepošteno prema našim građanima, bit će okončano na ovaj ili onaj način", rekao je Trump koji je to objasnio pravnom formulacijom iz 14. amandmana s kojom se mnogi pravni stručnjaci, kako kaže, slažu.

Odvjetnik, suprug jedne od vodećih Trumpovih savjetnica Kellyane Conway, napisao je u komentaru u srijedu da bi takva mjera okončanja "stjecanja državljanstva rođenjem" bila neustavna.

"Ponekad je tekst ustava jasan kao dan i isključuje ono što političari traže da se učini. To je slučaj s prijedlogom predsjednika Trumpa da se okonča 'stjecanje državljanstva rođenjem' kroz izvršnu uredbu", napisao je George Conway.

Glasnogovornica Bijele kuće rekla je u intervjuu za Fox News u srijedu da "ima više dijelova u slagalici" kad je riječ o imigraciji.

"Predsjednik želi vidjeti provedbu cijele reforme. Imamo velike rupe u zakonu u našem imigracijskom sustavu koje moramo zatvoriti ili ćemo nastaviti odgađati rješavanje problema", dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:24