JEFF SESSIONS

TRUMPOV DRŽAVNI ODVJETNIK PRIZNAO SASTANKE S RUSKIM AMBASADOROM 'Izuzet ću se iz svih odluka o mogućim istragama o Trumpovim vezama s Moskvom'

 Kevin Lamarque / REUTERS

Američki ministar pravosuđa i glavni državni odvjetnik Jeff Sessions, koji je po funkciji čovjek kojem odgovaraju šefovi FBI-a i drugih službi, u četvrtak je na tiskovnoj konferenciji izjavio kako će se izuzeti iz sudjelovanja u svim istragama o predsjedničkim kampanjama, nakon što je u javnost procurila informacija kako se sastao s ruskim ambasadorom Sergejem Kisljakom, iako je pod zakletvom pred Senatom rekao kako nije imao kontakte s ruskim predstavnicima za vrijeme kampanje.

Sessions je objasnio kako je pitanje u Senatu bilo 'jeste li imali sastanke s ruskim operativcima ili predstavnicima o predsjedničkoj kampanji', te da je odgovorio iskreno da nije, jer sastanak koji je imao nije bio o kampanji.

Sessions je ustvrdio kako je njegov sastanak s Kisljakom bio u svojstvu člana Odbora za oružane snage američkog Senata. Naglasio je i kako će se pisano obratiti Odboru za pravosuđe i objasniti svoj odgovor.

U međuvremenu, konzultirao se s osobljem zaduženim za etička pitanja te su mu savjetovali da se izuzme od bilo kakvih istraga vezanih uz predsjedničku kampanju, s obzirom da je bio dio kampanje predsjednika Donalda Trumpa.

- Stoga sam se odlučio izuzeti iz bilo koje sadašnje ili buduće istrage vezane uz kampanje za predsjedničke izbore, rekao je Sessions i naglasio da to ne znači da postoji istraga, te da je politika njegovog ministarstva ni potvrditi niti poricati postojanje istraga.

Opisao je i kako je došlo do njegovog susreta s ambasadorom Kisljakom, te kako je on izgledao.

- Ruski ambasador poslao je pomoćnika u moj ured, dogovorili smo sastanak. Našao sam se s njim u mojem uredu, sa mnom su bila moja dva pomoćnika, slušali smo što muči ambasadora, rekao je.

- Ne sjećam se puno što smo pričali, ali dobro znam da sam mu rekao kako sam s crkvenom grupom posjetio Rusiji 1991 godine, na što mi je on rekao da nije vjernik, ali mu je drago da dolaze vjernici, kazao je Sessions i primijetio kako je ambasador bio 'stariji, sovjetski tip'.

- U jednom je trenutku nekako iskrsnula i tema Ukrajine, s čijim sam veleposlanikom imao susret dan prije njega, i ambasador mi je rekao da Rusija nije ništa pogrešno učinila u Ukrajini, već da su svi drugi griješili, rekao je Sessions i dodao da ga je ambasador pozvao na ručak, no da je odbio.

Zaključio je kako je pogriješio kada je odgovarao pred Senatom, iako je bio iskren.

- Kada sam odgovorio, trebao sam zastati i reći 'ali sam se sastao s jednim ruskim dužnosnikom', kazao je Sessions.

Trump stao u obranu Sessionsa: Ne treba se ni izuzeti!

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak da ima puno povjerenje u svog ministra pravosuđa i glavnog državnog odvjetnika Jeffa Sessionsa optuženog da je lagao o kontaktima s ruskim veleposlanikom u Washingtonu.

Na pitanje novinara tijekom posjeta nosaču zrakoplova Gerald R. Ford u Newport Newsu u Virginiji, Trump je odgovorio da u ministra pravosuđa ima puno povjerenje i da nije upoznat s kontaktima Jeffa Sessionsa s ruskim diplomatom.

Kratko odgovorivši, Trump je također rekao da ne misli da se njegov ministar pravosuđa treba izjasniti nepozvanim odgovarati u sklopu istrage o uplitanju Rusije, te da je Jeff Sessions vjerojatno pošteno odgovorio na pitanje senatora.

Sessions, koji je za četvrtak poslijepodne najavio izvanrednu konferenciju za novinare, je izjavio pod prisegom tijekom saslušanja u siječnju pred senatom da nije imao kontakata s Rusijom.

Vrlo blizak suradnik Donalda Trumpa, kojem je među prvima pružio podršku tijekom kampanje, Sessions je optužen da je tajio svoje susrete u srpnju i rujnu s ruskim veleposlanikom u Washintgtonu Sergejem Kisljakom.

Čelnica američkih demokrata u Zastupničkom domu Nancy Pelosi pozvala ga je da podnese ostavku pošto je tisak u srijedu objavio da je Sessions u postupku imenovanja zatajio svoje sastanke s ruskim veleposlanikom.

Dnevni list Washington Post u srijedu je objavio da je Sessions prošle godine u svome uredu održao dva sastanka s veleposlanikom Kisljakom u trenutku dok je, prema američkoj obavještajnoj službi, ruska kibernetička kampanja protiv američkih predsjedničkih izbora bila na vrhuncu.

To otkriće moglo bi dati novu snagu pozivima demokrata da Kongres imenuje neovisnog tužitelja koji bi istražio ulogu Rusije u američkim predsjedničkim izborima, napisao je Post.

Trumpov prvi savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn prošlog je mjeseca otpušten nakon što je razgovarao o američkim sankcijama s Kisljakom prije nego što je Trump stupio na dužnost i o tome nije izvijestio potpredsjednika Mikea Pencea. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:23