BURAN TJEDAN

TRUMPOVIH PET DANA TOTALNOG LUDILA Insajderski izvještaj detaljno opisuje što se sve događalo oko američkog predsjednika tijekom boravka u Parizu

 
 REUTERS

Na putu prema Parizu prošli petak u predsjedničkom avionu Donalda Trumpa zazvonio je telefon. Bila je to britanska premijerka Theresa May koja mu je željela čestitati na dobrim rezultatima republikanaca na 'Midterm' izborima u SAD-u, no reakcija Donalda Trumpa poprilično ju je iznenadila.

Naime, kako piše Washington Post, Trump je britansku premijerku počeo prozivati oko toga kako ništa ne čini po pitanju Irana, počeo je ispitivati oko Brexita, a onda je morala otrpjeti i tiradu oko trgovinskih ugovora SAD-a i europskih zemalja. No, to je bio tek uvod u pet burnih dana.

Insajderi iz Bijele kuće otkrili su novinarima kako je za vrijeme svog 43-satnog boravka u Parizu Trump 'poludio' zbog prebrojavanja glasova na Floridi, a njegovi najbliži suradnici morali su slušati i gledati izljeve bijesa zbog načina na koji su mediji popratili njegovu odluku da ne bude prisutan na svečanosti obilježavanja žrtava iz Prvog svjetskog rata.

Trump je zamjerio i Macronu zbog njegovog medijskog nastupa u kojem je osudio nacionalizam, a što je Trump doživio kao osobni napad. Također, kada su se susreli Trump i Macron, američki predsjednik iskazao je frustraciju oko istih pitanja koje je zamjerio i Theresi May.

- On se ponaša poput slona u staklarni, a sada to može vidjeti i ostatak svijeta, kazao je povijesničar Douglas Brinkley.

U međuvremenu, Trump se odlučio i na tko zna koju promjenu u svojoj administraciji. Tako je preko vikenda odlučio smjeniti šeficu Domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen, a povjerio se i kako ima namjeru zamjeniti i šefa osoblja Bijele kuće John F. Kellyja.

Službenik Bijele kuće, koji svakodnevno komunicira s Trumpom, kaže kako je po povratku iz Pariza Trump krenuo u akciju dovođenja Nicka Ayersa na Kellyjevo mjesto, no ovaj šef osoblja američkog potpredsjednika Mikea Pencea navodno ne uživa povjerenje ostalih kolega. Tako su ga upozorili da bi moglo doći do pada morala ostalog osoblja, pa čak i do egzodusa ostalih članova osoblja.

No, Trump je nastavio hvaliti Ayersa, a važno je i to da je Ayers osobni favorit Trumpove kćerke Ivanke i njenog supruga Jareda Kushnera, ističe izvor iz Bijele kuće.

U.S. President Donald Trump and his wife U.S. First Lady Melania Trump prepare to leave after a commemoration ceremony for Armistice Day, 100 years after the end of World War One, at the Arc de Triomphe, in Paris, France, November 11, 2018. Ludovic Marin/Pool via REUTERS
REUTERS

Ništa manje nervozna nije navodno bila ni Prva dama Melania Trump. Ona je u utorak pak pozvala na smjenu zamjenice savjetnika nacionalne sigurnosti Mire R. Ricadel.

- Ured Prve dame smatra kako ona više ne zaslužuje čast služiti u ovoj Bijeloj kući, poručila je Stephanie Grisham, glasnogovornica Melanie Trump. Još u listopadu je Melania poručila kako u uredu predsjednika rade brojni ljudi kojima ona ne vjeruje, te da će na to upozoriti supruga.

Ricadel je navodno bila gruba prema kolegama na sastancima, svađala se s Melaniom oko njenog puta u Afriku, a navodno je širila i glasine o ministru obrane Jimu Mattisu. No, ono što je neuobičajeno u cijeloj priči jest činjenica da se javno izašlo s problemima u javnost, pogotovo što je riječ o nacionalnoj sigurnosti.

Problemi su nastali i oko otkaza glavnom državnom odvjetniku Jeffu Sessionsu, kojem je zamjerio što se isključio iz istrage o ruskom uplitanju u predsjedničke izbore 2016., te postavljanju Matthew G. Whitakera na njegovo mjesto. Kada je Trumpa novinarka CNN-a upitala kakve su njegove kvalifikacije te kako će se on uklopiti u istragu oko ruskog uplitanja, američki predsjednik je izgubio živce: - Kakvo glupo pitanje, zbilja glupo pitanje. Ali pratim ja vaš rad, vi volite pitati puno glupih pitanja, odbrusio joj je Trump.

Tijekom boravka u Francuskoj Trump je intenzivno pratio izbore u Americi, a najviše se žalio kako mu Kongres ne da novce za zid na američko-meksičkoj granici koji je obećao svojim biračima. Još iz aviona slao je bijesne tweetove o navodnim neregularnostima na glasačkim mjestima te je prijetio kako bi on poslao 'puno bolje odvjetnike da razotkriju prevaru'.

U subotu se Trump probudio prije zore, ako je uopće spavao, i već u 4:52 počeo slati tweetove, a onda je tijekom dana i razgovora sa zamjenikom šefa osoblja Bijele kuće odlučio i da se neće pojaviti na ceremoniji obilježavanja žrtava iz Prvog svjetskog rata.

Članovi tajne službe upozorili su ga ima nekih poteškoća sa predsjedničkim helikopterom, te da možda ne bi bilo pametno letjeti kroz kišu i maglu do groblja koje je udaljeno nekih 70-ak kilometara od Pariza. Trump je odlučio na svečanost poslati svoje izaslanstvo koje se sastojalo od nekoliko generala, a to su jedva dočekali njegovi protivnici.

U.S. President Donald Trump visits the Suresnes American Cemetery as part of the Paris commemoration ceremony for Armistice Day, 100 years after the end of the First World War, France, November 11, 2018.  REUTERS/Christian Hartmann/Pool
REUTERS

Tako je bivši državni tajnik John F. Kerry, inače odlikovani veteran Vijetnamskog rata, na Twitteru napisao: - Predsjednik Trump neće biti na svečanosti zbog kiše? Vojnicima nije smetalo što se bore na kiši, u blatu i po snijegu, a mnogi su i poginuli za slobodu. Njima kiša nije smetala pa ne bi trebala ni američkom predsjedniku.

Tada je Trump potpuno izgubio živce, a nastradali su njegovi najbliži suradnici jer ga nitko nije upozorio da bi ovaj gaf mogao prerasti u pravu PR noćnu moru: - Zbog vas sad izgledam užasno, navodno je kazao Trump, a posebno je bio ljut na šefa kabineta.

U nedjelju mu je pak Macron do kraja pokidao živce, svojim govorom u kojem je napao nacionalizam, i to pred njim i Putinom. Trump je savjetnicima kasnije rekao da je govor doživio kao 'osobnu uvredu'. Na povratku u Washington Trump nije ostao dužan Macronu, pa je vijest o stvaranju europske vojske komentirao sljedećim riječima: - Kako im je to pomoglo u prošlosti? Učili su njemački u Parizu prije nego li su Amerikanci došli.

Onda se obrušio na trgovinske sporazume između Francuske i SAD-a, a zatim se dotakao i popularnosti francuskog predsjednika: - Emmanuelov problem jest što i nije baš popularan u Francuskoj. Podržava ga samo 26 posto ljudi, a stopa nezaposlenosti mu iznosi 10 posto. I usput, nema većih nacionalista od Francuza. Vrlo su ponosni i neka su, tako i treba. E pa onda učini Francusku ponovno velikom, zaključio je Trump.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:32