MURTAJA QUREIRIS

TUŽNA PRIČA O NAJMLAĐEM POLITIČKOM ZATVORENIKU NA SVIJETU Saudijska Arabija uhitila ga je kad je imao 13 godina, a sada ga namjeravaju pogubiti

 
 Privatni album via Amnesty International

Murtaja Qureiris imao je samo 10 godina kad je 2011. snimljen kako sjedi na biciklu, spreman stisnuti pedalu s ostalih 30-ak dječaka. Imao je kratko podšišanu crnu kosu, plavo-bijelu majicu nalik na dres, s velikim brojem tri, podvrnute traperice, crne japanke i smiješak na licu.

Na prvu bi sve moglo izgledati, piše američka medijska kuća CNN u članku u kojem se bavi njegovim slučajem, kao grupna kvartovska vožnja bezbrižnih dječaka. No, nije. Murtaja se, u trenutku kad ga snima kamera, sprema predvoditi prosvjed. Bilo je to doba Arapskog proljeća i takvi prosvjedi bili su česti.

U jednom trenutku, mladolika “banda” je krenula.

Teške optužbe

- Narod zahtijeva ljudska prava - vikat će nešto kasnije Murtaja u megafon.

Uhićen je tri godine kasnije, kao 13-godišnjak. Putovao je s obitelji u Bahrein, no na granici su ih zaustavili te je Murtaja postao najmlađi politički zatvorenik u Saudijskoj Arabiji. Danas, nakon što je gotovo četiri godine proveo u istražnom zatvoru, napunio je 18 godina i optužen je, među ostalim, za pripadnost ekstremističkoj terorističkoj skupini. Prijeti mu smrtna kazna, a tužiteljstvo traži izvršenje u najoštrijem mogućem obliku - razapinjanje na križ ili komadanje nakon smaknuća.

Iako mu sude ponajprije za terorizam, terete ga za brojna druga djela. Sumnjiče ga za nasilje tijekom prosvjeda, napad na sigurnosne snage, pomoć u izradi Molotovljevih koktela. Tvrde da je pratio brata Alija na motociklu do policijske stanice u saudijskom gradu Awamiyi, na koju je Ali navodno bacio “koktel” iz kućne radinosti. Isto tako, navode prosvjedovanje na pogrebu tog istog brata nešto kasnije. Okupljeni su skandirali antivladine slogane. Tužiteljstvo se pravda da Murtaja kaznu smrću zaslužuje zbog “sijanja pobune”.

Murtaja negira spomenute optužbe. Priznao ih je, doduše, ali sva su njegova priznanja, tvrdi, bila iskamčena.

Samica

Službena mu je optužnica uručena nekoliko mjeseci prije nego što je navršio 18 godina. Do tada je, kako tvrde aktivisti upoznati s njegovim slučajem, najmanje godinu dana i tri mjeseca proveo u samici. I ne, nije jedini član svoje obitelji koji je završio iza rešetaka. U pritvoru je još jedan od njegove braće, a lani je bio zatvoren i njegov otac, Abdullah.

Slučajem Murtaja Qureirisa bavila se 2016. godine i UN-ova radna skupina za arbitrarni pritvor. Zapravo, objašnjava CNN, raspravljala je o slučaju uhićenog saudijskog maloljetnika čiji identitet tada nije javno obznanjen, no sve upućuje na to da je riječ bila upravo o njemu. Podaci o neidentificiranom uhićeniku poklapali su se s onima o Murtaju - datum rođenja te datum i lokacija uhićenja.

Radna skupina tada je izvijestila kako vjeruje da je maloljetnik bio podvrgnut mučenju, da su priznanja koja je dao vlastima iskamčena i da je on pritvoren arbitrarno. Njegov pritvor, vjerovalo se, krši međunarodne zakone, a priveden je vjerojatno zbog sudjelovanja u mirnim demonstracijama u kojima je tražio pravdu za neke od prosvjednika koji su bili ubijeni ili pak na pogrebima tih osoba.

Da su prosvjedi u kojima je Murtaja sudjelovao bili mirni, potvrdio je za CNN i Mohammad Daman, saudijski aktivist koji trenutačno boravi u Velikoj Britaniji. On je sam pohodio nekoliko demonstracija na kojima je bio i Murtaja i tvrdi da na njima nije bilo nasilja. Isto tako, tvrdi da su Murtaja i njegov otac bili jedni od rijetkih koji nisu pokrivali lica na skupovima. Zbog toga su i postali ranjivi na progon vlasti. Usto, isto tako podsjeća Daman, Rijad nikada nije predočio ni fotografski materijal ili snimke koji bi upućivale na nasilje.

Smaknuća

Upravo suprotno, iako je vlast okarakterizirala prosvjede na istoku zemlje kao nasilne te optuživale prosvjednike da napadaju civile i sigurnosne snage, zapravo je sama pribjegavala nasilju i okomljavala se na prosvjednike. Prosvjednički pokret na kraju je ugušen zahvaljujući takvom pritisku na njegove sudionike. Bude li Murtaja doista osuđen na smrtnu kaznu, bio bi jedan od najmanje tri druga zatvorenika koja su ove godine smaknuta u saudijskoj Arabiji zbog zločina koje su navodno počinili prije nego što su napunili 18 godina.

Sva su trojica, kao i Murtaja, bili uhićeni zbog nasilja koje su, tvrde vlasti, počinili tijekom prosvjeda u vrijeme Arapskog proljeća. U sva tri slučaja tužiteljstvo se pozivalo na priznanja, za koja su oni rekli su da na silu istjerana iz njih, odnosno da su ih dali kad su ih podvrgli mučenju. Nažalost, o slučaju Murtaja Qureiris trenutačno šute sve instance spomenute u ovom članku, osim aktivista.

Mogu ih kazneno goniti čim napune 12 godina života

Saudijska Arabija nerijetko se navodi kao država s najvišim stopama izvršenja smrtnih kazni na svijetu. Ona se nerijetko dosuđuje i osobama koje su u trenutku izvršenja navodnog kaznenog djela bile maloljetnici. Pritom nije sasvim jasno, piše CNN, koja je zakonom propisana dobna granica kaznene odgovornosti. Prema podacima organizacije Human Rights Watch, 2006. podignuta je na 12 godina.

Inače, progon neistomišljenika Rijada intenzivirao se 2015. godine, nakon uspona prestolonasljednika Muhameda bin Salmana. Smatra se da se on žestoko obrušio na disidente i kritičare službene vlasti te obračunao s potencijalnim neprijateljima. Navodno je naredio da se kući, u Saudijsku Arabiju, ako treba i na silu, vrate disidenti rasuti po svijetu i da se dodatno stisnu oni koji su već doma.

Najpoznatiji takav slučaj je onaj novinara Jamala Khashoggija, koji je brutalno ubijen u Istanbulu. (M.H.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:08