PIŠE INOSLAV BEŠKER

U AKCIJI PADOBRANCI, SPECIJALCI, POLICAJCI, LUGARI, PSI I INFRACRVENE KAMERE Najveći lov na čovjeka: Traži se hladnokrvni i brutalni ubojica iz Srbije

Padobranci, snajperisti, specijalci, karabinijeri, lugari, psi, helikopteri, infracrveni vizori - šaren je sastav i šarena oprema prave vojske od oko 800 naoružane i uvježbane čeljadi.

Po močvarama između Ferrare i Bologne (a uglavnom na teritoriju općina Molinelle i Argente, ponajviše po ekološkim oazama Marmorta i Campotto) love imigranta, navodnog Igora (pod kojim imenom je odslužio zatvorske kazne) ili pak Ezekijela (kako se predstavlja na društvenim mrežama), koji se nakon izlaska iz tamnice srozao na klošara i kokošara, živeći po improviziranim skloništima u šumi i šikari, od čijeg gubitka kontrole nad svojim gnjevom sada strepe svi koji su ga poznavali i smatrali zapravo bezopasnim.

Lov na čovjeka

Najveći lov na čovjeka u Italiji pokrenut je pošto je prvog travnja, bez ikakva smisla za šalu, pokušao opljačkati vlasnika kafića u Budriju. Žrtva, Davide Fabbri, usudio se usprotiviti, a pljačkaš ga je hladnokrvno upucao, zaprijetivši oružjem i skamenjenoj udovici, pa odšetao u noć.

Policijski laboranti su na poprištu, pored krvi nesretnog kafedžije, našli i nekoliko kapi nepoznate krvi. Usporedbom njezine dezoksiribonukleinske kiseline s popisom kojim barataju talijanske policije zaključili su da bi ubojica mogao biti izvjesni Igor Vaclavič (42), po vlastitim riječima bivši ruski vojnik, koji je bio u Italiji osuđen na zatvor zbog krađe.

U subotu je Igor ubio privatnog lugara Valerija Verrija i oteo mu pištolj, pa je sada oboružan dvjema kratkim cijevima. U međuvremenu je još dvojicu ranio.

Nije iz Rusije

Kako je, po vragu, ostao u Italiji kad je izišao iz zatvora? Naprosto, Rusija ga nije htjela preuzeti, tvrdeći da nije njezin državljanin. Prekjučer je iz Beograda došla još nepotvrđena depeša da je ubojica čiji je DNK utvrđen boravio i u srbijanskim tamnicama.

A jučer novo iznenađenje: ispostavilo se da je ubojica “ledenih očiju”, neobrijan i neuredne kose, pozirao u odijelu i uglađen za selfie za svoj profil na Facebooku. Gdje se predstavio kao Ezechiele Norberto Feher iz Subotice. Naravno, teško da je Bačvanin imao biblijsko ime u talijanskoj varijanti.

Ondje u Emiliji kažu da će sve uskršnje fešte biti organizirane kako je planirano, pa i po malim selima, gdje je prethodnih godina zalazio i žicao ili krao. “Ne damo da nam ukrade naš život”, kaže jedan od seljaka, pokazujući isti prkos na koji se navikavamo protiv terorizma. U doba vijesti o krvavim atentatima nekako više nije neuobičajeno ni da Veliki tjedan bude isprepleten lovom na hajduka, kao u pustolovnom romanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:12