UMRO SA SMIJEŠKOM

U AMERICI IZVRŠENA NOVA SMRTNA KAZNA Ubojica šokirao kuhare izborom posljednjeg jela, a svjedoke posljednjim riječima: 'Poljubite me u bijeli š****!'

 REUTERS

U američkoj saveznoj državi Georgia sinoć je izvršena još jedna smrtna kazna. Smaknut je J.W. Ledford Jr. (45) koji je 1992. godine osuđen zbog ubojstva susjeda. U Americi se proteklih dana vodila velika rasprava treba li smaknuti Ledforda ili ne, budući da je zločin napravio prije svog 21. rođendana, ali nakon što su mu propale sve žalbe, bilo je jasno da osuđenom kriminalcu više nema spasa.

Kazna je izvršena smrtonosnom injekcijom u 1.17 ujutro po lokalnom vremenu u zatvoru u Jacksonu. Okupljeni oko sobe gdje se izvršila smrtna kazna ostali su šokirani Ledfordovim riječima prije nego što je smaknut. Sa smiješkom na licu citirao je riječi iz jednog filma, a onda svima poručio.

- Možete me poljubiti u moj bijeli šu***!

Ledford je nastavio pričati i u trenucima dok je upravitelj napustio sobu, ali nije bilo jasno o čemu, budući da su mikrofoni bili isključeni. Dvije-tri minute je mrmljao, a potom zatvorio oči, udahnuo i uronio u vječni san.

Nekoliko sati ranije u svojoj ćeliji je imao pravu gozbu. Naime, američki mediji njegov posljednji obrok nazivaju 'festivalom kalorija' budući da je naručio filet mignon s lukom i sirom, veliki pommes frites, pohanu piletinu s umakom, svinjetinu, prženi luk i sladoled od vanilije. Popio je samo Sprite.

Ledford je završio u zatvoru nakon što je 1991. nožem presudio doktoru Harryju Johnstonu. Policiji je priznao ubojstvo rekavši im da je pozvonio na vrata Johnstonu i upitao ga može li ga prevesti do trgovine. Međutim, Johnston ga je, tvrdi ubojica, optužio za krađu i navodno udario, što je bio okidač Ledfordu da uzme nož i presudi mu.

Poslije je otkriveno da mu je prerezao vrat. Međutim, tu nije bio kraj drame. Pomahnitali Ledford je prebacio leš na drugi kraj grada, te se vratio kod Johnstonove supruge i od nje zahtijevao novac. Jadnu ženu je opljačkao, zavezao i nakon toga pobjegao iz grada. Na njegovu nesreću, uhićen je idući dan.

Death row inmate J.W. Ledford Jr. is seen in this undated police handout photo received from Georgia Police in Georgia, U.S., May 15, 2017.   Georgia Department Of Corrections/Handout via REUTERSFOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS  THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS - RTX35YPJ
REUTERS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:00