KORONAVIRUS

U BANJOJ LUCI PREMINULE JOŠ ČETIRI OSOBE Vlasti u RS-u odlučile su zadržati zabranu kretanja u noćnim satima, ali i uvesti dodatne restrikcije

Ilustracija
 Ante Čizmić / Hanza Media

Još četiri osobe preminule su u Bosni i Hercegovini uslijed zdravstvenih komplikacija prouzročenih koronavirusom pa se ukupno broj preminulih u toj zemlji tijekom dva mjeseca do srijede povećao na 84.

Sva četiri bolesnika preminula su u Banjoj Luci gdje je cijelo vrijeme i najveće žarište zaraze u BiH.

Umrla su tri muškarca i jedna žena u dobi od 65 do 87 godina a svi su bili kronični bolesnici.

Ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić je na konferenciji za novinstvo potvrdio kako su od utorka u tom entitetu identificirali još 30 osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 a testirali su 659 uzoraka.

U Sarajevu istodobno je testirano 490 uzoraka a potvrđeno je 11 novih slučajeva zaraze.

Time je na gotovo dvije tisuće povećan ukupni broj slučajeva potvrđenog koronavirusa u BiH otkako je proglašena epidemija 5. ožujka.

U proteklih sedam dana broj slučajeva zaraze konstatno je znatno veći u RS u usporedbi s Federacijom.

Vlasti u RS-u stoga su odlučile zadržati zabranu kretanja u noćnim satima ali uvesti dodatne restrikcije kojima je on praktično produžen i na veći dio dana.

Ta će mjera vrijediti od srijede u 15 sati do četvrtka ujutro kada pravoslavni vjernici obilježavaju Đurđevdan pa vlasti strahuju da bi to mogao biti povod za nova masovnija okupljanja a time i širenje zaraze.

U Federaciji BiH pak od srijede vrijede nova pravila za vjernike-muslimane koji svibanj provode u znaku Ramazana.

Poglavarstvo Islamske zajednice u BiH izdalo je naputak kojim je vjernicima dopustilo dolazak na molitvu u džamije što je do sada bilo zabranjeno.

Vjernicima je uz to naloženo strogo pridržavanje epidemioloških mjera što znači kako će ih u džamije moći ući samo ograničeni broj obveznu dezinfekciju ruku. Zabrana dolaska na molitve ostaje za sve osobe koje imaju zdravstvene poteškoće ili simptome koji bi mogli ukazivati na zarazu koronavirusom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:43