BIZARNI DEKRET

U ČEČENIJI UVELI 'PIR POLICAJCE' Osnovana posebna detektivska jedinica koja će upadati na svadbe i kontrolirati ponaša li se tko protivno tradiciji

Ramzan Kadirov (u plavom odijelu) pleše, arhivska fotografija
 REUTERS/S.Dal / REUTERS

Vlasti u Čečeniji planiraju ustrojiti posebnu "jedinicu za poroke" koja će patrolirati svadbenim feštama diljem regije kako bi osigurali da se nitko nije napio ili "neprilično" plesao, piše novinar Shaun Walker za Guardian.

U turbulentnoj ruskoj regiji, koja je u nedavnoj prošlosti prošla kroz dva vrlo nasilna rata, skoro deset godina na vlasti je Ramzan Kadirov (40), poznat po nizu ekscentričnih odluka i upravljanju regijom koje bi se moglo opisati diktatorskim.

Što se tiče ove odluke, ona slijedi upute za poželjno ponašanje na vjenčanjima koje je sastavio gradonačelnik Groznog i poslao svim restoranima i drugim javnim mjestima u kojima se održavaju vjenčanja. U tim uputama stoji da je na vjenčanjima zabranjeno vatreno oružje i pijančevanje, ali je također zabranjeno i mladoj da pleše na vlastitom vjenčanju! Osim toga, zabranjen je i niz "netradicionalnih" plesnih pokreta, kao što je zamjena partnera/ice na plesnom podiju.

- Uspostavit ćemo specijalne grupe čiji će predstavnici biti prisutni na vjenčanjima i provjeravati jesu li zadovoljene sve pretpostavke za tradicionalno vjenčanje. Ako primijete odjeću koja ne odgovora našem mentalitetu ili neprilične plesne pokrete, odmah će intervenirati - objasnio je predstavnik čečenskog ministarstva kulture za rusku agenciju Tass.

Čak i za osebujnog Kadirova ova odluka je posebno čudna, s obzirom na njegovu vlastitu "burnu" povijest na vjenčanjima. Na primjer, ove je godine svadbena povorka njegova nećaka obilovala luksuznim njemačkim limuzinama, što se teško uklapa u čečensku "tradiciju".

Nadalje, bivši američki ambasador u Rusiji William Burns svojedobno je opisao vjenčanje iz 2006. godine u obližnjem Dagestanu na koje je Kadirov upao s velikom pratnjom. Budući lider regije navodno je pijano poskakivao na vjenčanju, iz hlača mu je virio automatski pištolj optočen zlatom, a show je zaključio bacanjem novčanica od 100 dolara na plesačice. Na kraju je mladencima za poklon dao 5 kila čistog zlata, prisjetio se Burns.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:57