ZLOČINAC IZ 90-IH

U HAAŠKOM ZATVORU UMRO KRVNIK IZ SREBRENICE Ratni general Republike Srpske i pomoćnik Mladića bio je osuđen na doživotni zatvor

Zdravko Tolimir, a Bosnian Serb general convicted of genocide in the 1995 Srebrenica massacre, is escorted by U.N. security guards as he arrives in the courtroom of the the Yugoslav war crimes tribunal who delivered its judgment in his appeal case in The Hague, Netherlands, Wednesday, April 8, 2015. REUTERS/Peter Dejong/Pool - RTR4WII9
 © POOL New / Reuters

Osuđeni ratni zločinac i bivši general Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir ( 67) preminuo je u noći između ponedjeljka i utorka u Haagu, piše B92.

Tolimir je bio pomoćnik za obavještajno-sigurnosne poslove nekadašnjeg zapovjednika Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, kojem se u Haagu sudi za brojne ratne zločine tijekom rata u Bosni i Hercegovini (njegov se krvavi put protezao i u Hrvatsku), između ostalog i kao glavnoj odgovornoj osobi za genocid u Srebrenici, u kojem je pobijeno više od 8300 muslimanskih muškaraca i dječaka(broj još uvijek nije konačan).

Tolimir je u Haagu osuđen u prosincu 2012. godine na kaznu doživotnog zatvora zbog počinjenja genocida, urote s namjerom da se počini genocid, istrebljenja stanovništva, ubojstva, progona i prisilnog preseljenja na etničkoj osnovi.

Presudu je žalbeno vijeće potvrdilo u travnju 2015. godine u kojoj je utvrđeno da je Tolimir aktivno sudjelovao i znatno doprinio u udruženim zločinačkim pothvatima koji su doveli do genocida bosanskih muslimana u Srebrenici i prisilnog raseljavanja tisuća civila iz Srebrenice i Žepe.

Tolimir je bio prisutan i u Srebrenici i Žepi u srpnju 1995. godine - tada je osobno predlagao ubijanje civila, a potom pomagao u prikrivanju zločina. Tolimir je uhićen u svibnju 2007. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:00