ZLOČINAC IZ 90-IH

U HAAŠKOM ZATVORU UMRO KRVNIK IZ SREBRENICE Ratni general Republike Srpske i pomoćnik Mladića bio je osuđen na doživotni zatvor

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 09.02.2016. u 12:28

© POOL New / Reuters

Osuđeni ratni zločinac i bivši general Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir ( 67) preminuo je u noći između ponedjeljka i utorka u Haagu, piše B92.

Tolimir je bio pomoćnik za obavještajno-sigurnosne poslove nekadašnjeg zapovjednika Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, kojem se u Haagu sudi za brojne ratne zločine tijekom rata u Bosni i Hercegovini (njegov se krvavi put protezao i u Hrvatsku), između ostalog i kao glavnoj odgovornoj osobi za genocid u Srebrenici, u kojem je pobijeno više od 8300 muslimanskih muškaraca i dječaka(broj još uvijek nije konačan).

Tolimir je u Haagu osuđen u prosincu 2012. godine na kaznu doživotnog zatvora zbog počinjenja genocida, urote s namjerom da se počini genocid, istrebljenja stanovništva, ubojstva, progona i prisilnog preseljenja na etničkoj osnovi.

Presudu je žalbeno vijeće potvrdilo u travnju 2015. godine u kojoj je utvrđeno da je Tolimir aktivno sudjelovao i znatno doprinio u udruženim zločinačkim pothvatima koji su doveli do genocida bosanskih muslimana u Srebrenici i prisilnog raseljavanja tisuća civila iz Srebrenice i Žepe.

Tolimir je bio prisutan i u Srebrenici i Žepi u srpnju 1995. godine - tada je osobno predlagao ubijanje civila, a potom pomagao u prikrivanju zločina. Tolimir je uhićen u svibnju 2007. godine.

Izdvajamo