KRIPTOVALUTNI STRUJNI UDAR

U Iranu redukcije električne energije zbog mahnitog ‘rudarenja‘ bitcoina, od sada je to zabranjeno

Rouhani je naredio ministrima industrije, telekomunikacija, energetike i unutarnjih poslova da suzbiju ‘rudarenje‘ kriptovaluta
Redukcije struje u siječnju
 Fatemeh Bahrami/Anadolu Agency via AFP

Iran je zabranio 'rudarenje' kriptovaluta na četiri mjeseca jer je intenzivna proizvodnja digitalnog novca rezultirala brojnim isključivanjima struje diljem zemlje.

Posljednjih tjedana kućanstva i tvrtke u Iranu su bez struje i po šest sati dnevno, a isključenje struje koštalo je iranske šahiste poraza na online prvenstvu Azije.

- Svi u zemlji pronalaze način kako bi 'rudarili' kriptovalute. Tko god od danas to čini, bavi se ilegalnim poslom. Čak i oni kojima je dosad to bilo dopušteno, više to ne smiju raditi dok ne riješimo ovaj problem, rekao je predsjednik Hassan Rouhani.

Potražnja za digitalnim valutama porasla je posljednjih mjeseci jer se ljudi nadaju da će tako zaštititi svoje ušteđevine uslijed inflacije koja je na godišnjoj razini dosegla 46,9 posto, pada vrijednosti dionica i stagnirajućih cijena nekretnina.

Analitičari su podijeljeni oko toga je li 'rudarenje' glavni razlog za redukcije struje. Naime, prema nekim informacijama, 'rudarenje' kriptovaluta troši manje od 10 posto struje koju Iran proizvede. Dodaju kako je za redukciju struje kriva i suša koja je ove godine pogodila zemlju.

S druge strane, iranski konzervativni list Resalat je početkom godine izvijestio kako je za 'rudarenje' jednog jedinog Bitcoina potrebno električne energije kao za godišnju potrebu 24 kućanstva u Teheranu.

Rouhani je u srijedu naredio ministrima industrije, telekomunikacija, energetike i unutarnjih poslova da suzbiju 'rudarenje' kriptovaluta. Ustvrdio je kako je potrošnja električne energije porasla za 20 posto prošle godine, no nije pojasnio koliku 'krivnju' za to snosi 'rudarenje'. Inače, ovo je već drugi put da je 'rudarenje' uzrokovalo čestim isključivanjem struje. Nešto slično se dogodilo početkom godine.

Podsjetimo, iransko gospodarstvo teško je pogodila odluka Donalda Trumpa da jednostrano povuče SAD iz nuklearnog sporazuma s Teheranom i da nametne sankcije Iranu.

'Rudarenje' kriptovaluta u Iranu je krenulo dijelom zato što država subvencionira električnu energiju pa su računi za struju niski, a dijelom kako bi se pokušale izbjeći sankcije. Naime, uvoz se, u teoriji, može platiti kriptovalutom. No, američke sankcije zabranjuju bilo kakve bankarske transakcije s Iranom, a kako blockchain tehnologija bilježi detalje transakcija, poduzetnici imaju problem zaobići sankcije koristeći kriptovalute.

No, prije tri godine američko ministarstvo financija lociralo je dvije adrese i povezalo ih s dvije osobe iz Irana koje su navodno pomogle u razmjeni bitcoina u iranski rijal.

Brojni su inozemni investitori, uključujući i Kinu, investirali u 'rudarenje' kriptovaluta u Iranu. Procjenjuje se kako je upravo kineska operacija 'rudarenja' u Rafsanjanu najveća u cijeloj zemlji. Poljske, indijske i turske kompanije također su dobile dopuštenje da 'rudare' u Iranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:13