RIJEDAK DOKAZ HELENSKOG UTJECAJA

U JERUZALEMU PORED HRAMA OTKRIVENA GRČKA ZLATNA NAUŠICA STARA 2.000 GODINA 'Ovo je prvi put da je ovdje pronađen zlatni nakit iz helenskog vremena'

 
Djelatnica Izraelske službe za antikvitete nosi naušnicu staru 2.000 godina
 Ammar Awad / REUTERS

Zlatna naušnica stara više od 2000 godina otkrivena je pored drevnog židovskog hrama u Jeruzalemu i prema izraelskih arheolozima rijedak je dokaz helenskog utjecaja u gradu.

Četiri centimetra duga naušnica iskopana je na nalazištu izvan zidina Starog grada, oko 200 metara od Brda hrama.

A view of the dig where a gold earring believed to date back more than two millennia is been unearthed near the site of the ancient Jewish temples in Jerusalem, outside Jerusalem's Old City, August 8, 2018. REUTERS/Ammar Awad - RC1F0BAA55C0
Ammar Awad / REUTERS
Lokalitet gdje je pronađena naušnica

U izraelskoj upravi za starine kažu da naušnica odgovara nakitu iz ranog helenskog razdoblja, 3. ili ranog 2. stoljeća prije Krista.

To je vrijeme između osvajanja grada od Aleksandra Velikog i židovske pobune protiv poganske vlasti, opisane u biblijskoj Prvoj knjizi o Makabejcima.

A gold earring believed to date back more than two millennia is seen after been unearthed near the site of the ancient Jewish temples in Jerusalem, outside Jerusalem's Old City, August 8, 2018. REUTERS/Ammar Awad - RC197D2EDA00
Ammar Awad / REUTERS
An employee of Israel's Antiquities Authority holds a gold earring believed to date back more than two millennia after been unearthed near the site of the ancient Jewish temples in Jerusalem, outside Jerusalem's Old City, August 8, 2018. REUTERS/Ammar Awad - RC113F6B8CA0
Ammar Awad / REUTERS

"Ovo je prvi put da je netko pronašao zlatni nakit iz helenskog vremena u Jeruzalemu", rekao je Yuval Gadot, arheolog sa sveučilišta u Tel Avivu.

Naušnicu su mogli nositi i bogati muškarci i žene, a vlasnik je vjerojatno bio Grk koji je živio u Jeruzalemu ili lokalni "helenistički židov", dodao je.

"Kada je povežemo s drugim stvarima možda ćemo bolje razumijeti Jeruzalem i to kako su ljudi ovdje stvarno živjeli", rekao je Gadot.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:56