USTAŠKI ZLOČINAC

U MADRIDU IŠARANA GROBNICA ANTE PAVELIĆA Crvenom bojom iscrtali srp i čekić, zvijezdu petokraku te napisali SKOJ

 
 Facebook / Hrvati Deutschland

Grobnica Ante Pavelića, poglavnika zločinačke i zloglasne Nezavisne Države Hrvatske, koja se nalazi na groblju u španjolskom Madridu, oskrnavljena je crvenom bojom kojom su iscrtani komunistički simboli.

Grobna mjesta, u kojima počivaju posmrtni ostaci Ante Pavelića, Marie Pavelić te poglavnikove djece Velimira i Višnje, išarana su crvenom bojom te su na njima ispisana slova SKOJ i iscrtani srp i čekić te zvijezda petokraka. Fotografije išarane grobnice osvanule su na Facebook stranici "Hrvati Deutschland" čiji su se administratori oglasili svojevrsnim priopćenjem u kojem osuđuju čin kojeg nazivaju vandalskim, te djelom "neokomunističkih izgrednika".

- Odbor koji brine o ostavštini Višnje Pavelić, posljednje umrle od troje djece poglavnika Nezavisne Države Hrvatske dr. Ante Pavelića, poslao je fotografiju grafitima išarane grobnice obitelji Pavelić u Madridu te kratko priopćenje u kojem osuđuje “vandalski čin skrnavljenje grobnice obitelji Pavelić”. Uz napomenu kako “svaka mrtva osoba ima pravo na označeno grobno mjesto”, a živi “na odavanje počasti svojim mrtvima”, Odbor koji brine o ostavštini Višnje Pavelić, a time i o njezinoj obiteljskoj grobnici u Madridu, navodi kako su „neokomunistički izgrednici grafitima oskrnavili i oštetili grobnicu te tako podsjetili na skrnavljenja i rušenja hrvatskih grobova i mnogih grobalja diljem Hrvatske i BiH nakon uspostave njihove Jugoslavije" - piše u njihovoj objavi.

Križ iznad dvaju grobnih mjesta je također oskrnavljen i prekrižen crvenom bojom, a ispod njega je nacrtana zvijezda petokraka, srp i čekić te natpis SKOJ.

Obzirom da se radi o privatnom madridskom groblju, Odbor koji brine o ostavštini obitelji Pavelić navodi kako su uputili prosvjedno pismo vlasnicima groblja te zatražili saniranje oštećenja sa čišćenjem grobnice i uklanjanje jugokomunističkih simbola, navode "Hrvati Deutschland".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 14:58