EKOLOŠKA KATASTROFA

U opasnosti plaže talijanske i francuske rivijere

Sunset at Manarola
 Sky Sajjaphot / Getty Images/Moment RF

Na sjeverozapadnoj obali Italije proglašeno je stanje uzbune nakon što su se stotine tona razlivene sirove nafte stigle do obala Sredozemnog mora, piše Independent.

Strahuje se da bi nafta, koja se izlila još prošli tjedan, mogla onečistiti plaže talijanske ili francuske rivijeru i to baš pred početak turističke sezone.

'Situacija je vrlo složena. Ne znamo koliko je točno nafte završilo u moru', kaže voditelj lokalne civilne zaštite, Gianni Crivello.

Gradonačelnik Genove kaže kako je izlivena nafta pod nadzorom, a s njime se slaže i talijanski ministar transporta, Graziano Delrio: 'Doista, situacija jest ozbiljna, ali je držimo pod kontrolom.'

Zbog nezgode u rafinerije u blizini Genove prošle nedjelje, ogromna količina nafte iscurila je u rijeku Polcevera. Odmah su podignute barijere koje su trebale zaustaviti daljnje širenje naftne mrlje, no jaka kiša pogoršala je cijelu situaciju, tako da su nove barijere podignute u nedjelju.

Talijanske vlasti kažu kako pažljivo motre napredovanje mrlje dugačke 2 kilometra i široke 500 metara koja se kreće prema obali Francuske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:31