DRAMA USRED OLUJE

U POSLJEDNJI TRENUTAK SPRIJEČENA KATASTROFA! Golemi kruzer bespomoćno je plutao prema stijenama, a onda se na dva kilometra od obale dogodilo čudo!

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 23.03.2019. u 22:17

A cruise ship Viking Sky drifts towards land after an engine failure, Hustadvika, Norway March 23, 2019. Frank Einar Vatne/NTB Scanpix/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NORWAY OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN NORWAY.
Frank Einar Vatne/NTB Scanpix / REUTERS

 

Golemi kruzer s 1300 putnika u posljednji trenutak je izbjegao katastrofu. Brod 'Viking Sky' našao se u golemim problemima kada su mu usred velike oluje pred zapadnom obalom Norveške otkazali svi motori, a kruzer je počeo plutati prema kopnu.

Kapetan broda odaslao je poziv upomoć i deseci helikoptera krenuli su prema zapadnoj obali kako bi evakuirali stotine putnika. Međutim, dobrim dijelom njihov posao bi bio uzaludan da posada u posljednji trenutak nije uspjela osposobiti i upaliti jedan motor. Na koncu su uspjeli usidriti brod svega dva kilometra od obale.

 

Bez obzira na to što se situacija stabilizirala, uvjeti na moru su i dalje izrazito opasno. Do 19 sati evakuirano je tek 87 osoba, a akcija spašavanja nastavit će se i tijekom noći. Spasilačke službe dodale su da je osam osoba prijavilo lakše ozljede.Stotine ljudi s broda putem društvenih mreža obavijestili su svoje obitelj i prijatelje da su živi i zdravi, a nekolicina njih opisala je trenutak kada je nastala opća panika.

- Bili smo na ručku kada se sve odjednom počelo tresti. U jednom trenutku popucala su stakla i voda je počela ulaziti. Zavladao je kaos - rekao je Amerikanac John Curry za norvešku državnu televiziju nakon evakuacije helikopterom.

- I vožnju helikopterom najradije bi zaboravio. Uopće nije bilo zabavno...

A cruise ship Viking Sky drifts towards land after an engine failure, Hustadvika, Norway March 23, 2019, in this still image obtained from a social media video. IVER ANDREAS TUENE/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES
IVER ANDREAS TUENE/via REUTERS

Zanimljivo, u trenucima evakuacije spasilačkim službama stigao je još jedan poziv upomoć u blizini. Manja brodica s devet osoba također se pokvarila i nakratko su helikopteri otišli u drugom smjeru.

Inače, uvjeti na zapadu Norveške blizu grada Moldea daleko su od idealnih. Puše jaki vjetar od 38 čvorova, a valovi su visoki do 8 metara.

Kruzer je u vlasništvu tvrtke "Viking Ocean Cruises" i dio je grupe "Viking Cruises" koju je osnovao norveški milijarder Torstein Hagen.

A cruise ship Viking Sky drifts towards land after an engine failure, Hustadvika, Norway March 23, 2019. Frank Einar Vatne/NTB Scanpix/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NORWAY OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN NORWAY.
REUTERS

A cruise ship Viking Sky is seen in this undated photo in Tromsoe, Norway. Rune Stoltz Bertinussen/NTB Scanpix/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NORWAY OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN NORWAY.
REUTERS

A cruise ship Viking Sky drifts towards land after an engine failure, Hustadvika, Norway March 23, 2019. Odd Roar Lange/NTB Scanpix/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NORWAY OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN NORWAY.
REUTERS
 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo