EPIDEMIJA KORONAVIRUSA

U SRBIJI DOSAD UMRLE 94 OSOBE, U ZADNJA 24 SATA POTVRĐENO 411 NOVOZARAŽENIH Beograd, Podgorica i Skoplje zabranili vjerska okupljanja za Uskrs

 
 AFP

Srbija je u borbi protiv koronavirusa u posljednja 24 sata izgubila još devet života, ukupno 94, a do utorka u 15 sati registrirano je još 411 novozaraženih, što je od početka epidemije ukupno 4.465 oboljelih, podaci su koje je priopćio Krizni stožer vlade Srbije.

Najviše preminulih je u dobi između 60 i 69 godina, u prosjeku 64,5 godina. Najmlađi umrli pacijent imao je 37 godina, 12 osoba od 40-49 godina, 15 osoba od 50-59, 13 osoba od 70-79 godina, te ukupno 15 osoba starijih od 80 godina.

Od posljednjeg izvješća u ponedjeljak testirano je još 2.440 osoba, od kojih je 411 pozitivno, hospitalizirano je 3.006 pacijenata, a na respiratorima ih je 131.

Od 6. ožujka i službenog počeka epidemije u Srbiji ukupno je testirano 23.398 osoba. Drugi dan zaredom Srbija bilježi više od 400 novozaraženih, nakon što je u ponedjeljak priopćen podatak o 140 inficiranih korisnika Gerontološkog centra u Nišu.

Prema posljednjim podacima, od 256 korisnika i 98 zaposlenika tog centra, u KBC Niš smješten je 151 štićenik, te petero djelatnika tog centra čiji je direktor uhićen u ponedjeljak zbog nepoštivanja mjera kojima je izravno ugrozio zdravlje ljudi, i prijeti mu kazna do 12 godina zatvora.

Potvrđeno je i da 40 osoba ima koronavirus u bolnici za psihijatrijske bolesti "Toponica" kod Niša, u kojoj je 500 pacijenata te 400 djelatnika, a u tijeku je provođenje mjera izolacije da bi se spriječilo danje prenošenje virusa.

Koronavirus je potvrđen kod ukupno 208 korisnika i 30 djelatnika u ustanovama socijalne zaštite, zaraženo je 533 djelatnika u zdravtsvenom sustavu - od liječnika do higijeničarki, a testirano ih je ukupno 4.936, dok još 1.062 pripadnika zdravstvenog sustava čeka rezultat testa.

U Srbiji je zbog pandemije koronavirusa 15. ožujka proglašeno izvanredno stanje, a uvedena je zabrana kretanja starijima od 65, te policijski sat od 17 do pet ujutro, a vikendom od 17 sati u petak do ponedjeljka u pet ujutro.

Podgorica, Beograd i Skoplje zabranili vjerska okupljanja za Uskrs

Crna Gora planira provoditi mjeru zabrane javnih okupljanja zbog koronavirusa unatoč pravoslavnom Uskrsu, objavio je u utorak čelnik tamošnje policije Veselin Veljović o odluci kakva će se provoditi i u pravoslavnoj Srbiji i Sjevernoj Makedoniji.

„Policija će zajedno sa drugim nadležnim organima osigurati dosljedno poštivanje naredbi i mjera o sprječavanju širenja koronavirusa, da se vjerski obredi u vjerskim objektima obavljaju isključivo bez prisustva vjernika“, objavila je na svom Twitter profilu Uprava policije Crne Gore, citirajući Veljovića.

„Svaki pokušaj kršenja naredbi i mjera policija će energično spriječiti i odgovorne za ugrožavanje javnog zdravlja procesuirati, u skladu sa zakonom, bez izuzetka“, dodala je.

Ove se godine Uskrs za vjernike pravoslavnih crkvi slavi 19. travnja.

Crnogorska policija u nedjelju je na informativni razgovor privela mitropolita Amfilohija, čelnika Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, zbog kršenja zabrane okupljanja, u vrijeme dok je ta vjerska institucija u sporu s crnogorskim vlastima zbog zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim se regulira vlasništvo nad vjerskim objektima.

Prosrpska oporba privođenje Amfilohija prozvala je protuustavnim, nemoralnim i neljudskim.

SPC je najveća vjerska skupina u Crnoj Gori i smatra se alatom Srbije za utjecaj na tu državu.

No i službeni Beograd je u utorak odbio zahtjev Crkve o prekidu policijske zabrane izlaska kako bi vjernici u nedjelju, kad je pravoslavni Uskrs, mogli prisustvovati misi.

Glavni srbijanski epidemiolog Predrag Kon, koji je najavio ostavku s te funkcije no u utorak promijenio mišljenje nakon susreta s premijerkom Anom Brnabić i predsjednikom Aleksandrom Vučićem, na dnevnom obraćanju javnosti rekao je kako ga je „duboko pogodila“ molba SPC-a jer ona potpuno negira sve što je dosad učinjeno da se spase životi.

I većinski pravoslavna Sjeverna Makedonija uvodi policijski sat za vikend i izričito brani ljudima da se okupljaju na misama.

Zabrana izlaska će u Sjevernoj Makedoniji vrijediti duže nego u Srbiji – krenut će u četvrtak navečer i trajati do utorka ujutro.

Beogradski mediji u utorak pišu kako policijski sat u Srbiji kreće u petak u 17 sati i traje do utorka do 5 ujutro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:29