PRIMIO GA XI JINPING

U SVOM PRVOM PUTOVANJU U INOZEMSTVO KIM JONG UN POSJETIO KINU Sjevernokorejski vođa obećao je denuklearizaciju i sastanak s američkim dužnosnicima

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 28.03.2018. u 09:25

REFILE - ADDING CITY North Korean leader Kim Jong Un shakes hands with Chinese President Xi Jinping, in this still image taken from video released on March 28, 2018. North Korean leader Kim Jong Un visited Beijing, China, from Sunday to Wednesday on an unofficial visit, China's state news agency Xinhua reported on Wednesday. CCTV via Reuters TV ATTENTION EDITORS - NO RESALES. NO ARCHIVES. CHINA OUT.
CCTV / REUTERS

Kim Jong-Un i Xi Jinping

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un obećao je denuklearizaciju i sastanak s američkim dužnosnicima, priopćila je Kina u srijedu nakon povijesnog sastanka s predsjednikom Xijem Jinpingom, koji je rekao da će Peking i dalje održavati prijateljstvo s izoliranim susjedom.

Nakon dva dana nagađanja, Kina i Sjeverna Koreja su potvrdile da je Kim posjetio Peking i sastao se s Xijem tijekom, kako je priopćilo kinesko ministarstvo vanjskih poslova, neslužbenog posjeta Kini od nedjelje do srijede.

Posjet Kini je prvo Kimovo putovanje u inozemstvo od kada je preuzeo vlast 2011., a analitičari vjerujeu da će mu posložiti kao priprema za summite s Južnom Korejom i SAD-om.

Sjevernokorejska novinska agencija KCNA nije spomenula Kimovo obećanje o denuklearizaciji niti predviđeni sastanak s američkim predsjendikom Donaldom Trumpom koji bi se trebao održati u svibnju.

Peking je tradicionalno najbliži saveznik tajanstvene Sjeverne Koreje, ali su te veze narušene zbog nuklearne ambicije Pjongjanga i kineske potpore oštrim sankcijama UN-a kao odgovor na to.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova prenijelo je izjavu Kima koji je rekao Xiju da se situacija na Korejskom poluotoku počinje poboljšavati jer je Sjeverna Koreja preuzela inicijativu da ublaži napetosti i iznijela je prijedloge za mirovne pregovore.

"Naše je dosljedno stajalište predanost denuklearizaciji poluotoka u skladu sa željom pokojnog predsjednika Kim Il Sunga i pokojnog Kim Jong Ila", rekao je Kim Jong Un.

Sjeverna Koreja je voljna razgovarati sa Sjedinjenim Državama i održati summit dviju zemalja.

"Pitanje denuklearizacije Korejskog poluotoka može se riješiti ako Južna Koreja i SAD odgovore dobrom voljom na naše napore, stvore ozračje mira i stabilnosti istodobno poduzimajući postupne i usklađene mjere za ostvarenje mira", kazao je sjevernokorejski čelnik.

Kineske državne novine Global Times pohvalile su sastanak izvijestivši da je on pokazao da su pogrešni pesimistički navodi o odnosima između Pekinga i Pjongjanga.

"Prijateljski odnosi Kine i Sjeverne Koreje daju pozitivnu snagu ciejloj regiji i promiču stratešku stabilnost u sjeveroistočnoj Aziji", navodi list u uvodniku.

Kina je brifirala Trumpa o Kimovom posjetu i ta je komunikacija uključivala Xijevu osobnu poruku američkom predsjedniku, priopćila je Bijela kuća.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo