OSTACI TREĆEG REICHA

U TAJNOJ SOBI U KUĆI U ARGENTINI PRONAĐENI NACISTIČKI ARTEFAKTI Pored biste Adolfa Hitlera, alata i oružja pronađen je i - mjerač lubanja!

Ilustracija
 Keystone / Getty Images

Argentinska je policija u tajnoj sobi u kući pored Buenos Airesa pronašla veliku kolekciju nacistički artefakata, piše The Guardian. Vjeruje se da je ova kolekcija najveća koja je ikada pronađena u ovoj južnoameričkoj državi.

Nekih 75 predmeta je pronađeno u domu kolekcionara u Beccaru, predgrađu na sjeveru Buenos Airesa. Među njima se nalazi i bista Adolfa Hitlera, elegantno povećalo, nož te uređaj za mjerenje veličine lubanje.

Vlasti drže da su predmeti originalni te da su pripadali visokorangiranim dužnosnicima nacističke Njemačke koji su boravili u Argentini tijekom Drugog svjetskog rata.

'Naša istraga sugerira da su ovo sve originalni komadi', rekla je argentinska ministrica sigurnosti Patricia Bullrich za The Associated Press u ponedjeljak, dodajući da su uz mnoge artefakte pronađene i stare fotografije.

'Na taj su se način predmeti komercijalizirali jer se pokazalo da su korišteni, da ih je koristio Hitler. Ovo su fotografije njega s predmetima', dodala je.

Među pronađenim predmetima bilo je i igračaka s kojima su se indoktrinirala djeca, ali kip s nacističkim orlom iznad svastike.

Argentinska policija trenutno pokušava otkriti kako su predmeti ušli u državu i završili u tajnoj sobi iza knjižnice u kući. Racija tijekom koje su predmeti pronađeni izvršena je početkom lipnja.

Istražitelji i pripadnici argentinske židovske zajednice sumnjaju da su predmete u državu unijeli visokopozicionirani dužnosnici nacističkog režima tijekom i poslije Drugog svjetskog rata.

Južnoamerička je država naime poslužila kao utočište mnogim vodećim ljudima Trećeg Reicha. 'Anđeo smrti' Josef Mengele i jedan od arhitekata Holokausta Adolf Eichmann neko su vrijeme nakon Rata boravili u Buenos Airesu.

Argentinska policija nije rekla kome su pripadali predmeti, no Bullrich je istaknula da je među pronađenim artefaktima pronađeno i nekoliko medicinskih instrumenata. 'Tim su se predmetima mjerile glave. To je bila logika arijevske rase', dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:58