NESTANAK EMANUELE ORLANDI

U VATIKANSKOM VELEPOSLANSTVU PRONAĐENE LJUDSKE KOSTI Je li napokon riješen jedan od najvećih misterija suvremene talijanske povijesti?

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 31.10.2018. u 08:50

A view of Saint Peter's Square is seen as Pope Francis leads the mass for the canonization of Swedish nun Sister Maria Elisabeth Hesselblad and Polish priest Father Stanislaus of Jesus and Mary at the Vatican June 5, 2016. REUTERS/Alessandro Bianchi - RTSG2DK
REUTERS

 

Radnici su pronašli ljudske kosti u vatikanskom veleposlanstvu u Italiji i policija istražuje taj slučaj, priopćio je Vatikan.

Talijanski mediji su izvijestili da forenzičari pokušavaju utvrditi je li riječ o posmrtnim ostacima Emanuele Orlandi, 15-godišnje kćeri vatikanskog zaposlenika koja je nestala 1983.

 

Vatikan navodi da su dijelovi kostiju otkriveni tijekom obnove veleposlanstva Svete Stolice nedaleko od Galerije Borghese u Rimu.

Istragu vodi glavni tužitelj Giuseppe Pignatone.

Nestanak Emanuele Orlandi jedna je od najvećih misterija suvremene talijanske povijesti. Ona je oteta 22. lipnja 1983. nakon što je napustila obiteljski dom u Vatikanu i otišla na sat glazbene umjetnosti u Rim. Imala je 15 godina. Njezin otac bio je zaposlenik Svete Stolice.

Pietro, brother of Emanuela Orlandi holds a banner with her picture in front of St. Peter square as Pope Benedict XVI leads the angelus prayer December 18, 2011. A large group of people has gathered in St. Peter's Square to support the petition-appeal addressed to Benedict XVI asking for
Stringer / REUTERS

Pietro, brat otete Emanuele Orlandi drži plakat s njezinom fotografijom na Trgu svetog Petra 2011. godine, kada su se ljudi okupili kako bi od tadašnjeg pape Benedikta XVI zatražili istinu i pravdu u njezinom slučaju.

 

Njezin nestanak prvotno se povezivao s mogućim pokušajem nepoznatih osoba da ishode oslobađanje Mehmeta Alija Agce, turskog napadača koji je nastrijelio papu Ivana Pavla II 1981. i u to vrijeme je služio doživotnu zatvorsku kaznu u talijanskom zatvoru.

Godine 2005. anonimna osoba nazvala je televizijsku emisiju i rekla da je tajna otmice Orlandi pokopana zajedno s Enricom "Renatinom" De Pedisom, mafijašem koji je nekoć bio na čelu ozloglašene bande Magliane koja je terorizirala Rim osamdesetih godina.

Policija je otvorila njegov grob 2012., ali u lijesu su bile samo kosti De Pedisa, ubijena 1990. u mafijaškom obračunu.

U vatikanskom priopćenju ne spominje se Orlandi.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo