BLISKI SUSRET

U ZADNJI TREN IZBJEGNUT INCIDENT U JUŽNOKINESKOM MORU Kineski ratni brod se približio američkom razaraču na 41 metar i natjerao ga da promijeni kurs

USS Decatur, otočje Spartly, razarač Luyang
 Handout / REUTERS, Profimedia, Zuma Press

Američka mornarica tvrdi da je kineski ratni brod natjerao američkog razarača da promjeni kurs tijekom plovidbe Južnokineskim morem tako da mu se previše približio na "nesiguran i neprofesionalan" način, piše BBC.

Američki razarač USS Decatur plovio je neposredno pored grebena Gaven i Johnson koji se nalaze u otočju Spratly koje Kina prisvaja sebi. "Kineski razarač Luyang približio se USS Decaturu na 41 metar od njegovog pramca", rekao je zapovjednik Nat Christensen.

Kako navodi BBC, Sjedinjene Američke Države učestalo ljute Kinu misijama "slobodne plovidbe".

Južnokinesko more važno je sjecište svjetskih trgovinskih ruta te je upravo zbog toga predmet trzavica između Kine i susjednih država budući da mnogi od njih polažu prava na otoke i grebene koji se u njemu nalaze. Među pretendentima na dijelove mora nalaze se Tajvan, Filipini, Bruneji, Malezija i Vijetnam, dok Kina svojata najveći dio.

USS Decatur je u nedjelju plovio na udaljenosti manjoj od 12 nautičkih milja od grebana Gaven i Johnson. Međunarodno pravo kaže da si države mogu prisvojiti teritorijalno more do 12 nautičkih milja udaljenosti od kopna, no Amerikanci plove unutar te distance kako bi pokazali da ne priznaju kinesko svojatanje tog područja.

Američki su dužnosnici rekli da je kineski ratni brod svojim manevrom skoro uzrokovao sudar.

"Amerikanci opetovano bez dopuštenja šalju vojne brodove u vode oko otoka u Južnokineskom moru i tako ozbiljno prijete kineskoj sigurnosti i suverenitetu, štete kinesko-američkim odnosima i ozbiljno štete miru i stabilnosti u regiji", rekli su iz kineskog Ministarstva obrane.

Ovaj najnoviji incident dolazi na krilima tzv. "rata carinama" između Kine i SAD-a, a Sjedinjene su države također Kinu kaznile sankcijama jer su kupovali ruske vojne zrakoplove i rakete tipa zemlja-zrak.

Kao odgovor Kina je otkazala sastanak s američkim ministrom obrane Jimom Mattisom koji se trebao dogoditi kasnije u listopadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:45