MOSADOVA TAJNA EGZEKUCIJA

Ubijen je najugledniji sirijski stručnjak za razvoj kemijskog i raketnog naoružanja

 
 Getty images

Izraelski ministar za obavještajne službe Yisrael Katz pozdravio je jučer likvidaciju jednog od najvažnijih sirijskih znanstvenika, Aziza Asbara, za čiju se smrt sumnjiče izraelski obavještajci, prenosi France 24. Katz je u razgovoru za izraelski vojni radio odbio komentirati je li izraelska vlada povezana s događajem.

“Mi takve navode nikada ne komentiramo”, rekao je. “No, u slučaju da su točni navodi o tome čime se bavio, i da je razvijao kemijsko oružje i rakete dugoga dometa koje mogu pogoditi Izrael, onda svakako pozdravljam njegovu smrt”, izjavio je Katz.

Asbar je ubijen u eksploziji bombe sa svojim vozačem blizu grada Masjafa, na sjeverozapadu zemlje, u subotu. O njegovoj su smrti izvijestili Sirijski opservatorij za ljudska prava i neki libanonski mediji.

Kako navodi New York Times, Asbar je radio na dugodometnim raketama s preciznim navođenjem. Imao je izravan pristup najvišim razinama sirijskog i iranskog režima i vlastito osiguranje. Bio je na čelu tajne jedinice za razvoj naoružanja, poznatije pod imenom Sektor 4. Sudjelovao je u uspostavljanju podzemne tvornice oružja. Ona bi trebala zamijeniti pogon koji je prošle godine u zračnom napadu uništio Izrael.

Izvor iz regije

Dužnosnik jedne bliskoistočne obavještajne agencije za New York Times je ustvrdio da je bombu pod auto najvjerojatnije smjestila izraelska obavještajna služba Mossad. Izvor NYT-a, koji je želio ostati anoniman, tvrdi da je njegova agencija obaviještena o operaciji.

U Masjafu, gdje je likvidacija izvedena, nalazi se jedno od najvažnijih postrojenja sirijske agencije za vojna istraživanja.

Mossad je, tvrdi taj obavještajac, dugo pratio Asbara. Izraelci vjeruju ne samo da ima slobodan ulaz u predsjedničku palaču u Damasku, nego i da je blisko surađivao s generalom Kasemom Sulejmanijem, zapovjednikom iranskog Kudsa, i drugim Irancima, radeći na projektu razvoja sirijskih raketa Tišrin. Asbar je radio i na pogonu za kruta goriva za projektile i rakete.

Anonimni dužnosnik povezan sa sirijsko-iranskim snagama tvrdi da je zbog njegova posla Asbar bio na izraelskoj listi za odstrel još prije početka rata u Siriji 2011. godine, piše NYT.

New York Times ističe da prema izraelskim zakonima samo premijer ima moć da odobri takvu operaciju, koja je u Mossadu poznata pod eufemističkim terminom “negativni tretman”.

No, glasnogovornici premijera Benjamina Netanyahua i ministra obrane Avigdora Liebermana nisu odgovorili na zahtjev za komentar američkog dnevnika.

Ministar Lieberman komentirao je vijest o Asbarovoj smrti izraelskim medijima. “Svakog dana na Bliskom istoku dogodi se na stotine eksplozija i poravnavanje računa. Svaki put krive nas. Nećemo to uzimati za ozbiljno”, izjavio je Lieberman.

Prema obavještajcu koji je razgovarao s New York Timesom, Asbar je godinama radio na sirijskom programu za kemijsko oružje. Sudjelovao je u koordiniranju aktivnosti Irana i Hezbollaha u Siriji, tvrdi taj dužnosnik.

Stalne optužbe

Godinama prije sirijskog rata Izrael je optuživan za atentate na iranske znanstvenike. Tvrdi se i da je Izrael u protekle tri godine izveo još tri atentata na strane znanstvenike na tuđem teritoriju. Naime, izraelska vlada strahuje da bi se nakon sirijskog rata antiizraelske snage mogle posve usredotočiti na Izrael. Izraelu je važno da Iran nakon rata ne uspostavi trajno prisustvo unutar Sirije, čime bi se stvorila dodatna fronta na sjevernoj granici zemlje.

Izraelske zračne snage zbog toga su višestruko napadale mete u Siriji koje smatraju strateškom prijetnjom. Među njima su bila skladišta oružja, konvoji s oružjem iz Irana za Siriju i libanonski pokret Hezbollah, koji se uključio u borbe, te baze šijitskih militanata iz Iraka, Pakistana i Afganistana. Također je napadao sirijske baze u kojima su iranski zrakoplovi.

Podzemni pogon

Prošlog rujna Izrael je uništio veći dio tvornice oružja u Masjafu, gdje je Asbar radio. Ovo ljeto Iranci su počeli izgradnju podzemnog pogona, piše NYT. Sirijski mediji objavili su da je skladišta mašinerije za taj pogon Izrael bombardirao krajem srpnja. U rujnu 2017. centar je oštećen nakon požara koji je prouzročio napad na skladište projektila, tvrde također sirijski mediji.

Libanonski list Al-Akbar, blizak militantnom pokretu Hezbollah, piše kako je riječ o pokušaju sirijskog režima da obnovi svoj vojni arsenal nakon razornog rata u kojem je dobar dio vojne industrije uništen pa se morao osloniti na uvoz iz Rusije (zbog čega ga Moskva podržava). No, Izrael, navodi libanonski list, radi sve da spriječi obnovu vojnih kapaciteta susjednih država, a na meti je u prvom redu oružje s preciznim navođenjem. Kao i svi oblici naoružanja koji mogu izazvati velik broj žrtava poput kemijskog.

Stručnjaci za oružje omiljena su im meta

14. lipnja 1980. godine

- u hotelskoj sobi u Parizu a smrt je izboden egipatski znanstvenik Jahja el-Mashad koji je radio na nuklearnom projektu za iračkog diktatora Sadama Huseina. Izrael je godinu dana kasnije napadom iz zraka uništio irački reaktor

22. ožujka 1990. godine

- u Bruxellesu je s tri metka u leđa i dva u glavu ubijen Gerald Bull, kanadski inženjer, stručnjak za dalekometne topničke projektile koji je Iraku radio super top kojim će moći gađati Tel Aviv

22. srpnja 2011. godine

- Dariush Rezaei-Nejad, doktor nuklearne fizike koji je radio za Iransku organizaciju za atomsku energiju, vraćao se kući s posla sa suprugom kad su mu prišla dva muškarca te ga izrešetala. Supruga je lakše ozlijeđena.

11. siječnja 2012. godine

- Mostafa Ahmadi-Roshan, kemijski inženjer u kompleksu za obogaćivanje urana u Natanzu, krenuo je na posao iz svoje kuće u Teheranu. Uz njegov je automobil stao motocikl te prilijepio bombu koja je eksplodirala. Njegova supruga, koja je bila na suvozačkom mjestu, prošla je neozlijeđena. (Ž.T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:42