REPRESIJA NA SNAZI

UGLEDNI INTELEKTUALAC I KRITIČAR KOMUNISTIČKOG REŽIMA NESTAO TIJEKOM TV INTERVJUA Policija mu je usred razgovora upala u stan i prekinula intervju

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 03.08.2018. u 13:39

Chinese President Xi Jinping attends an event commemorating the 200th birth anniversary of the founding father of communism Karl Marx at the Great Hall of the People, in Beijing, China May 4, 2018. REUTERS/Jason Lee
REUTERS/Jason Lee

Xi Jinping

 

Ugledni kineski intelektualac, kritičan spram komunističkog režima, nestao je i nedostupan je u petak, nakon što su oružane snage upale u njegov stan i prekinule intervju koji je davao izravno američkoj televiziji.

Umirovljeni sveučilišni nastavnik Sun Wenguang, 80-godišnjak, telefonski je davao intervju televizijskoj postaji na mandarinskom medijske mreže Voice of America (VOA), koju financira američka vlada, kad su vlasti upale u njegov dom u Jinanu (istok Kine).

"Policija je došla da me ušutka!", uzviknuo je Sun nabrojavši osam pripadnika snaga reda, otkriva audiosnimka emitirana u srijedu.

Prije nego što je snimanje prekinuto, čuje se glas intelektualca kako govori policajcima: "Ovdje ste nezakonito! Imam pravo na slobodu govora!"

Incident pokazuje da u pet godina, otkako je na vlast stupio predsjednik Xi Jingping, jača represija aktivista za ljudska prava, te se i najmanja kritika Komunističke partije nemilosrdno cenzurira i guši.

 

Sun Wenguang napisao je prošlog mjeseca otvoreno pismo Xi Jinpingu u kojem osuđuje "diplomaciju čekovne knjižice" Pekinga u Africi, a zbilo se to u vrijeme kada je kineski predsjednik krenuo na veliku turneju po tom kontinentu gdje su kineska ulaganja golema.

Sun Wenguang  jedan je od najstarijih aktivista za građanska prava u Kini i pod strogim je nadzorom vlasti.

Supotpisnik je manifesta za slobdne izbore, tzv. Povelje 08 iz 2008. godine, teksta za koji je sveučilištarac Liu Xiaobo poslan u zatvor, prije nego što je dobio Nobelovu nagradu za mir i preminuo u zatočeništvu.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo