SKANDAL U NJEMAČKOJ

Ugledni njemački liječnik trgovao ljudskim organima, dva krvava traga vode do Kosova

Njemački ministar zdravlja Daniel Barr najavio je mogućnost izmjene Zakona zbog skandala s presađivanjem organa na klinikama u Regensburgu i Göttingenu.

Cijeli je slučaj navodno povezan s trgovinom organima na Kosovu.

Do skandala je došlo nakon saznanja da se na sveučilišnim klinikama u ta dva grada manipuliralo s podacima i dosjeima kako bi se ''izabranim'' pacijentima, za novac, preko reda i mimo liste čekanja osigurali organi za presađivanje.

Predstavnici Misije EU na Kosovu danas, međutim, nisu željeli komentirati ove navode.

Glasnogovornica Euleksa Irina Gudeljević nije htjela komentirati tvrdnje medija da je klinika "Medikus" prosljeđivala organe s crnog tržišta klinikama u Regensburgu, Göttingenu i Berlinu.

Glavni optuženi je kirurg, koji je od 2004. do 2006. godine bio šef na klinici u Regensburgu, gdje su uočene manipulacije u 23 slučaja. Zatim je prešao u Göttingen, gdje je, također, došlo do teških povreda zakona u više od 20 slučajeva.

U vrijeme ovog velikog skandala u Njemačkoj, list Spiegel piše o transplantaciji organa u prištinskoj klinici ''Medikus'', protiv čijih se doktora od prošle godine vodi postupak zbog trgovine ljudima i organiziranog kriminala.

Dva krvava traga vode s Kosova u Njemačku, piše Spiegel napominjući da je riječ o primaocu bubrega i vlasniku klinike, obojici njemačkim državljanima.

Upravo je u "Medikusu" siromašna ruska emigrantkinja Vera svoj bubreg prodala za 8.100 eura, a Walter je svoj bubreg kupio za 81.892, 72 eura, objavio je njemački tjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:55