PROTIV SVETOG OCA

UGLEDNI TEOLOG ŽELI PAPI BRZU I RADOSNU SMRT KAO ZNAK MILOSRĐA Franjo je za svećenika iz nekadašnje biskupije Ivana Pavla II strano tijelo u Crkvi

 REUTERS

“Molim za mudrost Pape, da se njegovo srce otvori prema Duhu Svetom. A ako to ne učini, molim za njegov brzi odlazak u Očevu kuću”, izjavio je poljski svećenik Edward Staniek tijekom propovijedi u Krakówu.

A da bude još precizniji - legenda je da je sv. Ivan Pavao II. zadnjim dahom rekao “pustite me u Očevu kuću” - dodao je i kako “uvijek mogu zamoliti Boga da mu podari radosnu smrt jer je radosna smrt velika milost”. Ove su izjave, kad su se proširile Poljskom, izazvale buru negodovanja, no Staniek se na to nije pretjerano obazirao. Papa Franjo je za njega “strano tijelo” u Crkvi, i to zbog tri razloga.

Prva dva su imigranti općenito i zatim muslimani. Za njega nema mjesta dijalogu s muslimanima.

Samo gladnima

“U ime milosrđa Franjo poziva župe i biskupije da otvore vrata sljedbenicima islama. Oni su religija koja je neprijatelj Evanđelja. Oni su pobili milijune u religijskim ratovima. Možemo pokazati milosrđe prema muslimanima koji umiru od gladi i žeđi. Ali vrata biskupije i župe mogu biti otvorena samo onima koji vjeruju u Isusa Krista.”

Nije potpuno jasno zašto je svećenik iz bivše Woytiline nadbiskupije zaboravio kako se sv. Ivan Pavao II. ispričavao zbog ratova koje su vodili katolici protiv drugih religija. Treći je razlog pitanje razvoda zbog Papine najave da bi se i razvedenima mogla davati pričest ako tako procijeni lokalni biskup. Za Stanieka oni žive u trajnom stanju smrtnog grijeha i za njih nema pričesti.

Staniek je ugledni poljski teolog, dugogodišnji rektor seminara u Krakówu te član Odbora za teološke znanosti Poljske akademije znanosti.

Krakówska nadbiskupija ogradila se od svećenikovih stajališta, ali nije poznato je li ukoren ili kažnjen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:59