NEXHMIJE HOXHA

UMRLA UDOVICA ALBANSKOG DIKTATORA ENVERA HOXHE Zvali su je 'vražja žena', mnogi su smatrali da je upravljala državom, a za zločine se nije pokajala

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 26.02.2020. u 20:38

TO GO WITH AFP STORY Albania-history-communism - Nexhmije Hoxha (C) widow of Albania's communist dictator Enver Hoxha and her son Ilir (R),walk to the tomb of her late husband, communist dictator Enver Hoxha, in Tirana public cemetery on October 16, 2008 marking the 100-year anniversary of his birth. Enver Hoxha led the resistance movement in occupied Albania during the World War II before taking over the power after the conflict. He led the country with an iron fist until his death in April 1985. Supporters and opponents of late Hoxha gathered separately, celebrating or denouncing his heritage. AFP PHOTO / GENT SHKULLAKU (Photo by GENT SHKULLAKU / AFP)
GENT SHKULLAKU / AFP

Nexhmije Hoxha

 

Udovica nekadašnjeg albanskog diktatora Envera Hoxhe, Nexhmije, umrla je u srijedu u dobi od 99 godina, 35 godina nakon svog supruga koji je dulje od 40 godina vladao Albanijom, doznaje se od obitelji.

Smrt Nexhmije Hoxha u skromnom stanu na periferiji Tirane potvrdila je njezina snaha telefonom agenciji France Presse.

Mnogi drže da je supruga komunističkog diktatora bila "Vražja žena", po naslovu knjige Fahri Balliua, u čijem ju je predgovoru pisac Isamil Kadare opisao kao "najgoru, najizopačeniju" od svih žena diktatora.

Ali njezina prijateljica Vito Kapo govorila je za nju da je "jako osjetljiva žena, primjer majke i supruge, uvijek uz Envera Hoxhu".

U razgovoru 2008. za agenciju France presse, Nexhemije Hoxha nije izrazila ni najmanje žaljenje zbog zločina svog supruga.

"Zašto tražiti oprost?  Ni za čime ne žalim i ni za što se ne osjećam odgovornom. Poštivali smo zakone koji su bili na snazi u to vrijeme", rekla je gotovo četvrt stoljeća nakon smrti Envera Hoxhe 1985.

Bivši premijer Sali Berisha drži da je ona upravljala Albanijom i puno prije smrti supruga, koji je imao teških zdravstvenih problema.

Nakon pada komunizma, Nexhmije Hoxha je 1993. osuđena za zloporabu vlasti i pronevjeru javnog novca na devet godina zatvora, a u zatvoru je provela samo pet.

Pod komunističkim režimom (1945. -1991.) streljano je 5577 muškaraca i 450 žena, više od 26.000 osoba je zatvoreno, 32.000 deportirano, a 77.000 je stradalo u radnim logorima. Komunistički režim je uništio džamije i crkve i zabranio religiju.

Nexhmije Hoxha je tvrdila da njezin suprug "nije bio diktator, već idealan čelnik koji je znao braniti svoju zemlju od unutrašnjih i vanjskih neprijatelja koji su ugrožavali Albaniju".

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo