EVA MOZES KOR

UMRLA ŽENA KOJA JE PREŽIVJELA POKUSE ZLOGLASNOG 'ANĐELA SMRTI' Ona i njezina sestra bile su podvrgnute umobolnim eksperimentima Dr. Mengela

Eva Kor
 screenshot Youtube

Eva Mozes Kor, žena koja je preživjela zloglasne medicinske pokuse u nacističkom koncentracijskom logoru Auschwitzu, umrla je u 85. godini, objavila je neprofitna organizacija koju je Kor osnovala.

Kor je preminula u četvrtak u poljskom gradu Krakovu, objavila je na svojoj stranici organizacija CANDLES čiji su članovi preživjeli Auschwitz i zloglasne nacističke laboratorijske pokuse.

Kor je živjela u Rumunjskoj, a s deset godina završila je u nacističkom koncentracijskom logoru u Auschwitzu 1944. s članovima svoje obitelji među kojima je bila i njezina sestra blizanka Miriam.

U logoru su sestre bile odabrane za sudjelovanje u pseudo-medicinskom istraživanju kojeg je provodio nacistički liječnik Joseph Mengele. Obje djevojčice su preživjele Auschwitz, a u njemu su ubijeni njihovi roditelji i dvije starije sestre.

Nakon rata, Kor je emigrirala u Izrael te kasnije u Sjedinjene Države gdje je osnovala organizaciju CANDLES 1984. i Muzej o holokaustu te edukacijski centar u Indiani 1995.

Njezina životna priča poslužila je kao inspiracija mnogim dokumentarcima.

Kor je umrla prirodnom smrću nakon bolesti u hotelu u Krakovu, objavila je poljska novinska agencija citirajući lokalnu policiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:36