GEORGE MENDONSA

UMRO MORNAR S KULTNE FOTOGRAFIJE NA KOJOJ LJUBI MEDICINSKU SESTRU I SLAVI KRAJ DRUGOG SVJETSKOG RATA 'Taj frajer je samo došao, zgrabio me i poljubio'

 
Poljubac za kraj Drugog svjetskog rata
 Profimedia, MPVHistory / Alamy

U dobi od 95 godina umro je George Mendonsa, mornar čiji je poljubac s dentalnom tehničarkom na Times Squareu u New Yorku 1945. godine ovjekovječen na slavnoj fotografiji koja je postala jednim od simbola kraja Drugog svjetskog rata.

Mendonsina kći Sharon Molleur rekla je za list Providence Journal da je njezin otac preminuo u nedjelju u domu za starije u Middletownu u američkoj saveznoj državi Rhode Island. Tamo je živio sa svojom suprugom s kojom je u braku proveo čak 70 godina, piše Guardian.

Mendonsa je slavan zbog fotografije koju je napravio Alfred Eisenstaedt i koja je objavljena u magazinu Life, a s vremenom je postala jedna od najslavnijih fotografija uopće.

Na toj fotografiji, usred velikog slavlja zbog konačnog završetka najrazornijeg rata u povijesti, Mendonsa je poljubio ženu koju uopće nije poznavao. Bila je to Greta Friedman, dentalna tehničarka koja je u tom trenutku nosila uniformu medicinske sestre.

- Taj poljubac nije bio moj izbor. Taj frajer je samo došao, zgrabio me i poljubio - rekla je Friedman u intervjuu koji je dala 2005. godine. Ona je preminula prije tri godine, u dobi od 92 godine.

- Naprosto je bio takav trenutak. Vratiš se iz Pariza, a rat je konačno gotov. Bio sam uzbuđen zbog završetka rata, a i popio sam nekoliko pića. Stoga, kad sam ugledao medicinsku sestru, zgrabio sam je i poljubio - rekao je Mendonsa za CBS News prije sedam godina.

Victory celebration kiss in Time Square, New York, Image: 7640174, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, MPVHistory / Alamy
Poljubac za kraj Drugog svjetskog rata

Mendonsa je godinama tvrdio da je on mornar na slavnoj fotografiji, ali nije bio jedini s tom pričom. Napokon, moderna tehnologija prepoznavanja lica potvrdila je da je doista on taj koji ljubi Gretu Friedman.

Ono što je još zabavnije u cijeloj priči jest to da je u trenutku kad je čuo da je rat gotov Mendonsa bio na spoju s Ritom Petrie, koja se može vidjeti u pozadini slike. Ona je kasnije rekla da joj nije zasmetalo to što je oduševljeno poljubio drugu ženu - štoviše, udala se za njega par godina kasnije i zajedno su u braku proveli sedam desetljeća.

- Nije me smetalo, mora da sam bila opijena - rekla je svojedobno za CBS uz napomenu da je Mendonsa ponekad znao ponoviti slavnu scenu.

Mendonsa je inače bio ribar, a tijekom rata je služio na američkom razaraču.

- Doista je bio veći od života - rekla je o njemu povjesničarka Lawrence Verria koja je zajedno s Georgeom Galdorisijem napisala knjigu "The Kissing Sailor".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 07:52