DOŽIVIO DUBOKU STAROST

Umro tvorac Schindlerove liste: Nijemci spustili zastave u čast Miteka Pempera

BERLIN - Mitek Pemper , čovjek koji je sastavio Schindlerovu listu, umro je u 91. godini u bavarskom gradiću Augburghu.

Gradske vlasti proglasile su dan žalosti i u njegovu čast spustile nacionalne zastave na pola koplja. Mieczyslaw Pemper, kasnije Mitek, rođen je 1920. godine u Krakowu, u židovskoj obitelji.

Saznao tajnu

Nakon njemačkog zauzimanja Poljske zatvoren je u koncentracijskom logoru Plaszow, gdje zbog svojih birotehničkih vještina ubrzo postaje osobni tajnik zapovjednika logora Hauptsturmführera Amona Goetha. Na toj dužnosti bio je od ožujka 1943. do listopada 1944. godine.

Ondje je upoznao i tvorničara Oscara Schindlera, koji se često opijao s Goethom. Schindler i Mitek pronašli su zajednički interes i počeli blisko surađivati.

Kako se rat bližio kraju, a deportacije Židova postale sve češće, Mitek je na sve načine pokušavao spasiti svoje sunarodnjake.

Kada je čitajući Goethovu poštu saznao da će biti deportirani svi Židovi koji rade u industriji koja nije izravno vezana za vojne potrebe, uspio je nagovoriti Schindlera da prestane proizvoditi lonce i prebaci se na proizvodnju protutenkovskih granata.

Riskiranje života

U tom periodu Pemper je Schindleru dostavio listu od 1200 Židova koju je natipkao u svom uredu riskirajući pritom život.

Upravo su to bili Židovi koje je Schindler uspio spasiti od deportacije u logore. Preživjevši rat, Pemper je svjedočio na suđenju Goethu, koji je smaknut 1946. godine. Ostao je blizak prijatelj Oscara Schindlera do njegove smrti 1966. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:47