STRAVA U PORTUGALU

UŽAS NA POPULARNOM KARTAŠKOM TURNIRU Eksplodirala peć na drva, cijela zgrada ispunila se dimom i otrovnim plinovima, žrtve se broje u desecima

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 14.01.2018. u 08:55

Profimedia, SIPA USA

 

U požaru koji je u subotu navečer zahvatio jedan kat zgrade u središtu portugalskoga grada Tondele, oko 250 km sjeverno od Lisabona, smrtno je stradalo osam osoba, a pedesetak ih je ozlijeđeno, izvijestile su mjesne vlasti.

- U zgradi se održavao turnir u popularnoj portugalskoj kartaškoj igri 'sueci' u kojemu je sudjelovalo sedamdestak osoba. Požar je izbio u prostoriji na višim katovima zgrade, a uzrok je eksplozija peći na drva, rekao je za AFP zapovjednik Civilne zaštite Paulo Santos.

Premda su vatrogasci stigli vrlo brzo, a požar je ugašen za sat vremena, u višekatnici u kojoj je izbio nastala je panika koja je, po riječima očevidaca trajala pet do šest minuta.

Gradonačelnik Tondele Jose Antonio Jesus nesreću je nazvao katastrofalnom, a pojasnio je da se u vrlo kratkom vremenu u prostorijama stvorila velika količina ugljičnog monoksida koji je za dio ljudi bio fatalan.

Lokalni mediji izvještavaju da je širenju vatre možda potpomogla staklena vuna kojom je bio obložen dio krovišta, a osim plina koji je otežavao disanje, unesrećenima je situaciju otežavao i gust dim zbog kojega su mnogi bili dezorijentirani.

U gašenju vatre i spašavanju unesrećenih sudjelovalo je više od 170 vatrogasaca te tri helikoptera kojima su ozlijeđeni prevezeni u obližnju bolnicu.

Tondela, 13-01-2018 - fire recreation association Vila Nova da Rainha causes 8 eight dead and 36 injured. Maria Joăo Gala / Global Images, Image: 360096919, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights Except Portugal ***, Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA
Profimedia, SIPA USA
Tondela, 13-01-2018 - fire recreation association Vila Nova da Rainha causes 8 eight dead and 36 injured. Maria Joăo Gala / Global Images, Image: 360096895, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights Except Portugal ***, Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA
Profimedia, SIPA USA
Tondela, 13-01-2018 - fire recreation association Vila Nova da Rainha causes 8 eight dead and 36 injured. Maria Joăo Gala / Global Images, Image: 360096556, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights Except Portugal ***, Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA
Profimedia, SIPA USA
 

Izdvajamo