NEKI SU PODMETNUTI

UŽASAVAJUĆA PRIRODNA KATASTROFA: VELIKI POŽARI HARAJU PORTUGALOM U zadnja dva dana poginulo je najmanje 31 osoba!

 
 REUTERS

LISABON/MADRID - Najmanje 31 osoba poginula je u nedjelju i ponedjeljak u velikim šumskim požarima koji haraju Portugalom, najgoroj prirodnoj katastrofi od požara u lipnju u kojima je poginulo 64 ljudi, objavila je portugalska civilna zaštita, a velikih problema s požarima ima i Španjolska. Više od 50 ljudi je ozlijeđeno u Portugalu, a od ih se barem 15 nalazi u ozbiljnom stanju.

Portugalska vlada proglasila je izvanredno stanje u svim regijama sjeverno od rijeke Tajo, što je otprilike polovica kontinentalnog Portugala. Trenutačno je aktivno 145 požara. Portugal je zatražio pomoć Europske unije i Maroka u gašenju požara. Požari haraju i sjevernom Španjolskom.

Deseci od stotina ožara još uvijek se smatraju opasnima za naselja, a na tisuće vatrogasaca je na terenu, piše BBC. Situaciju pogoršava oluja Ofelija koja na zapadnu europsku obalu donosi jak i topao vjetar koji pomaže raspirivati vatru.

Neki požari namjerno su podmetnuti, ponajprije u španjolskoj regiji Galiciji, a proširili su ih snažni vjetrovi, ostaci uragana Ofelije koji je prošao kraj iberske obale.

Španjolski ministar unutarnjih poslova Juan Ignacio Zoido rekao je da su neki podmetači požara identificirani i da im prijeti do 20 godina zatvora.

Firefighters from the Military Emergency Unit (UME) work to put out a forest fire near As Nieves, northern Spain, October 15, 2017. Picture taken October 15, 2017.   Spanish Defence Ministry/UME/Luismi Ortiz/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES
REUTERS

FOTO: Reuters

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:27