INCIDENT

UZBUNA NA NAJVEĆEM ODLAGALIŠTU NUKLEARNOG OTPADA U AMERICI Upravitelj poslao paničnu poruku radnicima: 'Sklonite se, nemojte ništa jesti ni piti!'

 Profimedia / CC

Na području nuklearnog postrojenja Hanford proglašena je opasnost od kontaminacije, a više od 200 radnika dobilo je naredbu da se skloni na sigurno, javljaju lokalni mediji.

Razlog za uzbunu je mogući kolaps tunela koji se koristio za iskapanje plutonija, usljed čega je moglo doći do otpuštanja radioaktivnih čestica u zrak.

Upravitelj postrojenja obavijestio je svo osoblje da 'provjere i osiguraju ventilaciju u svojim zgradama', te da se 'suzdrže od unosa jela i pića'.

Na postrojenju u Hanfordu se iskapao plutonij koji je korišten za proizvodnju prvih nuklearnih bombi, među njima i 'Debeljka', koja je bačena na Nagasaki. Danas se na toj lokaciji nalazi više od 200.000 kubnih metara radioaktivnog otpada, čak dvije trećine svog visokoopasnog otpada u toj državi.

Radi se o najkontaminiranijem području Sjedinjenih Američkih Država, gdje je 2012. godine otkriveno kako su spremnici s otpadom ispuštali 2.400 litara radioaktivnog materijala u okoliš najmanje dvije godine. Tunel koji je možda kolabirao koristio se za transport plutonijske rude na dalje procesiranje, te je tlo oko tunela bilo puno radioaktivnih čestica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:42