BUGARSKI RADIKALI

UZBUNA U BRUXELLESU: VLAST U EU PREUZIMAJU ULTRADESNIČARI Predsjedat će ključnim tijelima: 'Migrante ćemo tjerati oružjem, a Rome slati u rezervate'

Valeri Simeonov
 Profimedia, Zuma Press - Archives

U siječnju iduće godine rotirajuće predsjedanje Europskom unijom preuzima Bugarska, koja će ključna mjesta ispuniti ultradesničarima sa zabrinjavajućim političkim stavovima.

Naime, koalicijsku vladu Bugarske nakon izbora provedenih u ožujku čine i Ujedinjeni patrioti (UP), skupina tri stranke s krajnje desnice, čiji se lideri ne ustežu od rasističkih izjava po pitanju bugarskih Roma, zagovarali su nasilje kao način da spriječe ulazak migranata, a kad je riječ o problemu klimatskih promjena smatraju da je to "više stvar manipulacije nego ozbiljnog problema".

Valeri Simeonov, zamjenik premijera Bojka Borisova i jedan od lidera UP-a, jednom je prilikom tako javno opisao Rome kao "okrutne majmune" koji traže dječji doplatak za "djecu koja se igraju na ulici sa svinjama" i porodiljnu potporu za "žene s instiktima uličnih kuja". Drugi zamjenik premijera Krasimir Karakačanov će po svojoj funkciji bugarskog ministra obrane sudjelovati u Vijeću za vanjske poslove EU, a nedavno je izjavio da bi EU i NATO trebali spriječiti ulazak migranata u Europu "oružanom silom ako je nužno".

Treći UP-ov član bugarske vlade, ministar okoliša Neno Dimov, koji će voditi europsko Vijeće za okoliš tijekom šest mjeseci bugarskog predsjedanja, 2015. godine je vrlo jasno izrekao svoj stav o klimatskim promjenama kao nečemu što treba zanemariti.

Ovakva ekipa, jasno, vrlo ozbiljno zabrinjava dužnosnike u Bruxellesu. Guy Verhofstadt, europarlamentarac i bivši belgijski premijer, koji vodi 'Savez liberala i demokrata za Europu' kazao je za Politico da "u vrijeme kada Trump brani simpatizere nacista, moramo osigurati da predsjedništvo Vijeća jedinstveno pokazuje da u Europskoj uniji nema mjesta za fašističke ideje".

Vođe UP-a nisu stali na riječima, već su u nekim slučajevima prešli i na djela. Primjerice, Simeonov i Karakačanov, ministar obrane i vođa Interne makedonske revolucionarne organizacije (IMRO), ove su se godine pridružili prosvjednicima koji su pokušali blokirati bugarsko-tursku granicu da građanima turskog porijekla spriječe sudjelovanje na izborima.

"Iskreno je užasavajuće da Valeri Simeonov može biti zamjenik premijera jedne europske države", kazala je za Politico Soraya Post, europarlamentarka iz Švedske koja se bavi pitanjima Roma u Europskom parlamentu, a Simeonovo imenovanje smatra "okrutnom i bolesnom šalom".

Stranka Valerija Simeonova u predizbornoj je kampanji 2014. zajedno s IMRO-om najavljivala kako će uništiti nelegalna naselja Roma, koje će smjestiti u "rezervate", a neke zadržati kao "turističku atrakciju".

Nedugo nakon što su ušli u koalicijsku vladu s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, čija stranka desnog centra GERB nije uspjela sama osvojiti parlamentarnu većinu, Simeonov je morao braniti dvoje kolega koji su se fotografirali kako pozdravljaju nacističkim pozdravom.

U svakom slučaju, briselski političari vrlo oprezno iščekuju političke inicijative koje će u siječnju doći iz Sofije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:21