NIJE PRVI PUT

VANDALI ODRUBILI GLAVU 800 GODINA STARE MUMIJE KRIŽARSKOG RATNIKA Provalili su u kriptu crkve i nestali s glavom, nabiskup bijesan

Mummies of Capuchin monks in the Capuchin crypt in Brno, Czech Republic. Capuchin monks were buried right on the ground with one or two bricks under their heads. Wooden cross in hands of one of the monks was a gift presented to him in occasion of 50th anniversary of his life in the Capuchin Monastery., Image: 108224054, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija

 

Vandali su dekapitirali 800 godina staru mumiju navodnog križara koja se nalazi u kripti crkve svetog Michana u irskom gradu Dublinu, piše BBC. Nadbiskup David Pierpoint rekao je da je križaru glava odrubljena te odnesena.

Turistički vodič koji je u ponedjeljak crkvu pripremao za posjete otkrio je da križaru nedostaje glava. Pierpoint je rekao da ga ja uništavanje kripte i crkve naljutilo.

Ovo je nije prvi put da je vandalizirana kripta crkve sv. Michana. Prethodno je vandalizirana 1996. godine. Tada je grupa tinejdžera provalila u kriptu i izvadila nekoliko mumija iz lijesova. "Izvukli su ih na pod te su s njihovim glavama igrali nogomet. Na svu sreću, čuvari su ih uočili i uhvaćeni su", rekao je nadbiskup.

Pierpoint je rekao incident uznemirio i župljane i članove zajednice. "Kada sam vidio što su napravili, osjetio sam gađenje. Sada sam samo tužan. Tužan je ovo dan za crkvu i čovječanstvo", rekao je nadbiskup.

Turisti do daljnjega neće moći obilaziti crkvu, koju je prošle godine posjetilo 27 tisuća ljudi. Katolička crkva u Irskoj rekla je da je kripta značajno oštećena te da je nekoliko mumija oskvrnavljeno. Među uništenim mumijama našla se i 400 godina stara mumija jedne časne sestre. Tijelo dekapitiranog križara okrenuto je tijekom napada vandala.

Pierpoint je rekao da su uklonjena i čelična vrata te da je sada bitno osigurati podrume. Postoji bojazan da će ostaci koji su se čuvali u kripti razgraditi. Naime, u kripti su bili čuvani u kontroliranim uvjetima.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo