NIJE PRVI PUT

VANDALI ODRUBILI GLAVU 800 GODINA STARE MUMIJE KRIŽARSKOG RATNIKA Provalili su u kriptu crkve i nestali s glavom, nabiskup bijesan

 
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Vandali su dekapitirali 800 godina staru mumiju navodnog križara koja se nalazi u kripti crkve svetog Michana u irskom gradu Dublinu, piše BBC. Nadbiskup David Pierpoint rekao je da je križaru glava odrubljena te odnesena.

Turistički vodič koji je u ponedjeljak crkvu pripremao za posjete otkrio je da križaru nedostaje glava. Pierpoint je rekao da ga ja uništavanje kripte i crkve naljutilo.

Ovo je nije prvi put da je vandalizirana kripta crkve sv. Michana. Prethodno je vandalizirana 1996. godine. Tada je grupa tinejdžera provalila u kriptu i izvadila nekoliko mumija iz lijesova. "Izvukli su ih na pod te su s njihovim glavama igrali nogomet. Na svu sreću, čuvari su ih uočili i uhvaćeni su", rekao je nadbiskup.

Pierpoint je rekao incident uznemirio i župljane i članove zajednice. "Kada sam vidio što su napravili, osjetio sam gađenje. Sada sam samo tužan. Tužan je ovo dan za crkvu i čovječanstvo", rekao je nadbiskup.

Turisti do daljnjega neće moći obilaziti crkvu, koju je prošle godine posjetilo 27 tisuća ljudi. Katolička crkva u Irskoj rekla je da je kripta značajno oštećena te da je nekoliko mumija oskvrnavljeno. Među uništenim mumijama našla se i 400 godina stara mumija jedne časne sestre. Tijelo dekapitiranog križara okrenuto je tijekom napada vandala.

Pierpoint je rekao da su uklonjena i čelična vrata te da je sada bitno osigurati podrume. Postoji bojazan da će ostaci koji su se čuvali u kripti razgraditi. Naime, u kripti su bili čuvani u kontroliranim uvjetima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:25