ZARAZA SE ŠIRI

Već mjesecima znaju da su ovce zaražene opasnom groznicom koja može prijeći i na ljude, ali zbog bizarnog razloga one još nisu eutanizirane

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 02.07.2019. u 15:17

Jagodnjak, 090315.
Djordje Gojkic (83. godine) dobio je nepravomocnu presudu da mora sumariji platiti odstetu od 81. tisucu kuna jer je svojih tristo ovaca ponekad vodio na ispasu u obliznju sumu.
Na fotografiji: Jovan Gojkic preuzeo je od svog oca Djordja posao ovcara.
Foto: Vlado Kos / Cropix
Vlado Kos / CROPIX

 

Više stotina ovaca zaraženo je Q groznicom na području tomislavgradske općine, izvijestili su iz tamošnje Veterinarske stanice navodeći kako su se pojavili problemi s eutanazijom tih životinja budući nije jasno tko će snositi troškove toga postupka i isplate odštete vlasnicima.

Q groznica, koja može izazvati i ozbiljne zdravstvene probleme kod ljudi, otkrivena je u tri stada na ukupno 275 ovaca u selu Rašćanima kod Tomislavgrada, no vjeruje se kako to nije konačna brojka zaraženih životinja. Prema navodima iz Veterinarske stanice Tomislavgrad još se očekuje analiza iz četvrtoga stada za koje se sumnja da su u njemu zaražene ovce pa bi ukupna brojka mogla biti i veća.

Da su ove ovce zaražene poznato je već nekoliko mjeseci, no prijepori su nastali zbog toga jer se ne zna tko će platiti troškove eutanazije životinja, kao i odštetu njihovim vlasnicima.

Naime, pravilnik kojim su bili definirani postupci u slučaju pojave Q groznice stavljen je izvan snage 2014. godine, a u međuvremenu nije donesen drugi. Sada se ne zna po kojem propisu ili zakonu treba postupiti. Veterinarska služba u Tomislavgradu zatražila je razjašnjenje ovoga problema od županijske Hercegbosanske županije te vlasti Federacije BiH.

Županijske vlasti su tek reagirale odgovarajući kako je u tijeku postupak rješavanja ovoga problema.

Veterinarska stanica u Tomislavgradu upozorila je kako je potrebno što prije eutanizirati životinje i spriječiti dalje širenje zaraze koja se lako putem zraka prenosi i na ljude.

Q-groznica je akutna zarazna bolest koju izaziva bakterija Coxiella burnetii. Simptomi su slični vrućici, s glavoboljom i intenzivnim znojenjem. Bolest može pratiti i pneumonitis. Inkubacija traje 2 do 3 tjedna, što otežava otkrivanje uzroka bolesti.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo