HMS QUEEN ELIZABETH

VELIKA BLAMAŽA PONOSA KRALJEVSKE MORNARICE Ulupali u supermoderni nosač aviona 3,5 milijarde eura, a onda se suočili s nevjerojatnim problemom

 
HMS Queen Elizabeth
 Peter Nicholls / REUTERS

Najnoviji britanski nosač zrakoplova, HMS Queen Elizabeth, ima problem s propuštanjem vode zbog greške na brtvi, piše Telegraph. Budući da je riječ o brodu koji bi trebao demonstrirati novu moć Britanske kraljevske mornarice, i na čiji je razvoj i izgradnju potrošeno 3,5 milijardi eura, ovo je prilično nezgodan kvar, barem u smislu PR-a.

Ovo propuštanje vode Telegraph opisuje kao "značajnu grešku" do koje došlo pokraj otvora blizu jednog od propelera broda. Prosječno u sat vremena u brod uđe oko 200 litara morske vode na sat, što i nije dramatično za ovako velik brod, ali se svejedno mora popraviti.

A taj će popravak koštati milijune eura, kažu izvori iz Kraljevske mornarice za Telegraph. Doduše, troška popravka snosit će proizvođač odgovoran za grešku, a ne Ministarstvo obrane UK-a, to jest porezni obveznici Ujedinjenog Kraljevstva. Također, ova greška i popravak neće spriječiti predviđenu plovidbu broda početkom 2018. godine.

Russell Cheyne / REUTERS
HMS Queen Elizabeth

- Ovo je nešto na čemu se trenutno aktivno radi te će HMS Queen Elizabeth početkom sljedeće godine isploviti kako bi nastavio testiranja na moru koja će osigurati potpuno operativnu sposobnost broda, dakle i mogućnost da s njegove palube polijeću helikopteri i zrakoplovi pete generacije F-35B. Ovo je najveličanstveniji nosač zrakoplova na svijetu i kada bude u potpunosti operativan i u službi diljem Zemlje, predstavljat će ono što Ujedinjeno Kraljevstvo može postići kao globalna sila - rekao je britanski ministar obrane Gavin Williamson.

HMS Queen Elizabeth nije samo najnoviji, nego i najveći ratni brod u povijesti britanske Kraljevske mornarice, prvi od dva broda iz klase Queen Elizabeth (drugi brod je HMS Prince of Wales). Kad uđe u redovnu službu, što bi trebalo biti 2020. godine, HMS Queen Elizabeth bit će prvi nosač aviona u Kraljevskoj mornarici nakon što je 2014. umirovljena klasa lakih nosača Invincible.

Dug 280 metara, širok 70 metara i težak 69.500 tona, imat će posadu od oko 1600 osoba kad bude punog kapaciteta, dakle s 36 zrakoplova F-35 i četiri helikoptera (Apache i Chinook). Zajedno s drugim brodom iz svoje klase, HMS Queen Elizabeth koštat će britanske porezne obveznike čak 6.2 milijarde funti, koji bi trebali osigurati snagu Kraljevske mornarice. U sastav Kraljevske mornarice uveden je prošlog mjeseca od strane same kraljice Elizabete po kojoj je i dobio ime.

Britanci su o novoj generaciji nosača aviona počeli razmišljati još 90-ih godina prošlog stoljeća, ali je program obilježilo rezanje troškova i konstantne odgode. Zeleno svjetlo su napokon dobili 2007. godine, a originalno predviđeni trošak njihovog razvoja i gradnje uvećao se za više od 40 posto.

Russell Cheyne / REUTERS
HMS Queen Elizabeth

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:52