SVE U ČETIRI GODINE

VELIKA ČISTKA U KINI Partijska vrhuška pokrenula antikorupcijsku bitku, dosad kažnjeno čak 1,34 milijuna dužnosnika: 'Ciljamo i na tigrove i na muhe'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 08.10.2017. u 11:27

China's President Xi Jinping speaks during the ceremony to mark the 90th anniversary of the founding of the China's People's Liberation Army at the Great Hall of the People in Beijing, China August 1, 2017. REUTERS/Damir Sagolj
Damir Sagolj / REUTERS

Kineski predsjednik Xi Jinping u Velikoj palači naroda u Pekingu

U okviru borbe protiv korupcije koju je pokrenuo predsjednik Xi Jinping od 2013. kažnjeno je 1,34 milijuna niže rangiranih dužnosnika zbog korupcije. Xi, koji se priprema za kongres Komunističke partije Kine kasnije ovoga mjeseca, kao prioritetnu odredio je u svom petogodišnjem mandatu borbu protiv korupcije kojom se cilja "i na tigrove i na muhe".

Očekuje se da će Xi na kongresu učvrstiti vlast i promovirati svoju politiku. Među kažnjenima za korupciju je i 648.000 seoskih političara, a većina kaznenih djela odnosi se na korupciju malih razmjera, objavilo je središnje povjerenstvo za kontrolu discipline u nedjelju.

U okviru kampanje 'palo' je i nekoliko visoko rangiranih političara među njima i šef antikorupcijskog povjerenstva u ministarstvu financija koji je u kolovozu završio pod istragom zbog korupcije. U rujnu je i visoki vojni dužnosnik, član utjecajnog središnjeg vojnog povjerenstva uhićen i ispitan zbog optužbi za korupciju.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo