NOVA KRIZA

VELIKA DRAMA NA MAKEDONSKOJ GRANICI Skoro 10.000 migranata iz Afganistana zarobljeno u Grčkoj, nitko ne zna što će biti s njima

 Reuters

Afganistanski migranti na putu prema sjeveru Europe i dalje ne mogu ući u Makedoniju preko graničnog prijelaza Idomeni na sjeveru Grčke, objavio je grčki policijski izvor, nakon što su ih Makedonci u nedjelju obavijestili da neće puštati Afganistance. Makedonci su argumentirali svoje stajalište odlukom Srbije da također zatvori rutu građanima Afganistana, dodao je taj izvor, iako Srbija to osporava.

Makedonija je početkom studenog uvela profilaciju i počela puštati samo Afganistance, Sirijce i Iračane kao osobe koje dolaze iz zona sukoba, ali sada su postrožili kriterije. Grčka pak već tjednima pokušava zaustaviti zatvaranje svoje sjeverne granice za određene izbjeglice koji prolaze preko njezina teritorija, ali im to sve manje polazi za rukom.

U ponedjeljak su već tisuće migranata "zarobljeni" u Grčkoj pokraj Atene i pokraj sjeverne granice. budući da Makedonci preko granice puštaju samo Sirijce i Iračane - u luki Pirej je tako više od 4000 Afganistanaca, dok ih je blizu granice s Makedonijom gotovo 5000.

Ovo bi se moglo pretvoriti u pravi problem za Grčku, budući da Afganistanci predstavljaju drugu najbrojniju skupinu migranata/izbjeglica koja ide put Europe. Od listopada 2014. do listopada 2015. u državama EU je azil zatražilo malo preko 250 000 Sirijaca, ali i preko 110 000 Afganistanaca. Na trećem mjestu su pak državljani Kosova, do kojih je preko 80 000 zatražilo azil u jednoj od država članica EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:30