MEĐUNARODNA OPERACIJA

VELIKA INTERPOLOVA AKCIJA U 103 ZEMLJE SVIJETA Uhićena 101 osoba, pronađeno čak 19.000 ukradenih predmeta

Ilustracija
 Španjolska policija

Sto jedna osoba je uhićena a pronađeno je 19.000 ukradenih predmeta tijekom velike međunarodne operacije protiv trgovine takvim umjetničkim predmetima i starinama, vođene u 103 zemlje, objavio je Interpol u srijedu.

Zaplijenjene su antikne kovanice, arheološki predmeti, keramika i antikno oružje opljačkani u zemljama u ratu ili ukradeni iz muzeja i arheoloških nalazišta, objašnjava u priopćenju organizacija za međunarodnu policijsku suradnju sa sjedištem u Lyonu.

Pronađen je i alat kojim su se služili trgovci, poput detektora metala.

Zapljene, koje su pokrenule 300 istraga, su provedene tijekom dvije istovremene operacije vođene u jesen prošle godine: Atena II, koju su vodili Svjetska carinska organizacija (WCO) i Interpol i Pandora IV, usmjerena na Europu koju su koordinirali Europol i španjolska Civilna garda.

U Madridu su pronađeni neki iznimno rijetki predmeti iz prekolumbijskog razdoblja, ilegalno kupljeni nakon što su ukradeni na arheološkim nalazištima u Kolumbiji.

Argentinska savezna policija je zaplijenila 2.500 antiknih kovanica, što je najveća zapljena te vrste predmeta u sklopu ove operacije.

Afganistanska carina je zaplijenila 971 predmet afganistanske kulturne baštine u zračnoj luci u Kabulu koji su trebali biti upućeni u Istanbul, pojašnjava se u priopćenju.

Dvadeset i osam posto svih zaplijenjenih predmeta je trebalo biti prodano online.

"Nelegalna internetska tržišta su jedan od glavnih vektora te vrste kriminala", naglasio je Kunio Mikuriya, glavni tajnik WCO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:48