PODIJELJENA REGIJA

VELIKI PROTUUDAR PROTIVNIKA NEOVISNE KATALONIJE, NA ULICE BARCELONE IZAŠLO 'VIŠE OD MILIJUN LJUDI': Živio kralj, uhapsite Puigdemonta!

 
 Reuters

Stotine tisuća zagovornika jedinstva Španjolske okupilo se na ulicama Barcelone u nedjelju podržavši uvođenje izravne vlasti Madrida u Kataloniji nakon što je ta pokrajina proglasila neovisnost.

Okupljanje je organizirala aktivistička organizacija Katalonsko civilno društvo te su mu se priključili dužnosnici triju stranaka koje su prošli tjedan odobrile preuzimanje katalonske administracije, Narodna stranka desnog centra, lijevi centar PSOE i stranka centra Građani.

"S nama ne mogu računati u razbijanju Španjolske", rekao je Miquel Iceta, zastupnik PSOE-a u katalonskom parlamentu. Njegova stranka je u petak napustila regionalni parlament u znak prosvjeda kada je 70 od 135 zastupnika izglasalo suverenu republiku Kataloniju.

"Živjela Španjolska!", "Ja sam Španjolac, Španjolac...!", odjekivalo je glavnim katalonskim gradom gdje su razvijene stotine španjolskih zastava.

- Svi smo mi Katalonci - stajalo je na jednom transparentu, dok su masa skandirala "Zatvor za Puigdemonta" i "Živjela Europa, živio kralj!" te "Ovo je glas tihe većine".

Organizatori tvrde da je na ulicama 1,1 milijun osoba, procjena španjolskih vlasti iz Madrida također se kreće oko milijun ljudi, dok katalonska gradska policija procjenjuje da je na ulicama oko 300.000 ljudi.

- Bijesna sam no ono što rade državi koju je moj djed pomogao izgraditi - rekla je 19 godišnja Marina Fernandez iz Girone, rodnog mjesta Carlesa Puigdemonta, u kojoj su separatisti naročito jaki. Dodala je da u svom gradu više ni ne može izaći na ulice sa španjolskom zastavom u rukama...

- Od nas rade budale. To što rade je ilegalno, oni su ti koji su diktatori. Živjela Španjolska - rekao je 70- godišnji Miguel Angel Garcia Alcala iz Rubija, 22 km od Barcelone za AFP.

Anketa objavljena u nedjelju u španjolskim dnevnim novinama El Mundo koje se protive nezavisnosti pokazala je da bi stranke koje su u petak proglasile nezavisnost Katalonije mogle izgubiti parlamentarnu većinu na izborima za dva mjeseca.

U subotu su na snagu stupile mjere španjolske vlade kojima su s dužnosti razriješeni predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont, potpredsjednik vlade Oriol Junqueras te njihovi 'ministri' kao i direktor i šef katalonske autonomne policije.

Puigdemont je, međutim, u subotu rekao da oni nastavljaju sa zacrtanim putem s uspostavljanjem republike te je odbio mjere iz Madrida. Španjolska vlada sazvala je prijevremene izbore u Kataloniji za 21. prosinca.

Iz Madrida su u nedjelju poručili da nije isključeno da Katalonija u budućnosti dobije i veću autonomiju nego što je dosad imala, a za Puigdemonta su rekli da se slobodno može kandidirati na sljedećim regionalnim izborima, pod uvjetom da prije njih ne bude strpan u zatvor zbog pobune.

Ako poželi izbjeći zatvor, Puigdemont bi azil mogao zatražiti u Belgiji, od čijeg je jednog ministra stigao signal da bi mu tamošnje vlasti bile spremne dati utočište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:06