VIRALNA POLITIKA

VIDEO: CIJELA NJEMAČKA BRUJI O JEDNOSATNOM OBRAĆANJU MLADOG YOUTUBERA KOJI SE OBRUŠIO NA MERKEL 'Vi i vaši partneri nam uništavate živote i budućnost'

 
 YouTube

Gotovo 4 milijuna puta pogledan je video jednog od vodećih njemačkih YouTubera u kojem gotovo sat vremena napada vladajuću politiku i govori kako je vrijeme da se unište vodeće političke stranke. Naziva se Rezo (pravo ime nije poznato), ima 26 godina i kanal na YouTubeu Rezo Ja Lol Ey s gotovo 700.000 sljedbenika.

U videu je optužio konzervativni savez Angele Merkel, zajedno sa socijaldemokratskim koalicijskim partnerom, da provode neodrživ oblik politike koji "uništava naše živote i našu budućnost". Medijski analitičari su, kako piše britanski Guardian, zapanjeni činjenicom da je video političke tematike dosegao viralni status, što je inače u Njemačkoj rezervirano za glazbu, raznorazne nezgode, modu ili kućne ljubimce.

Rezo je, kaže, snimio svoj video nakon nekoliko tjedana proučavanja stranke CDU (Kršćanske demokratske unije) i sestrinske stranke CSU (Kršćanska socijalna unija Bavarske), te je zaključio da oni aktivno provode politiku koja je protiv mladih. Savez je, po njemu, stvorio čak i dublju podjelu između superbogatih i većine Nijemaca jer "45 najbogatijih obitelji u Njemačkoj posjeduje koliko i najsiromašnihih 50%".

Pri kraju svojeg video-obraćanja poručio je političarima: "Uvijek kažete da bi mladi trebali biti politični, a u tom slučaju morate se pomiriti s tim kad oni misle da je vaša politika sranje".

Iako misli da je europska politika "je*eno dosadna", poručio je da bi Nijemci trebali sudjelovati u nedjelju na izborima za Europski parlament jer će ishod izbora utjecati na položaj stranaka u zemlji. Rezo smatra da su Zeleni i lijevi Die Linke stranke koje moguće zaslužuju podršku, ali "i oni moraju još puno toga proći". No, izričito je pozvao da se ne glasa za desne populiste Alternative für Deutschland (AfD), jer bi to "samo učinilo svijet gorim".

Frankfurter Allgemeine Zeitung zaključuje da je video imao neobičan efekt otvaranja vrata spavaćih soba mnogih tinejdžera diljem Njemačke, koji su se digli sa svojih kompjutera da "upute preporuke svojim roditeljima uoči nadolazećih europskih izbora, za što bi roditelji trebali biti zahvalni".

Pristaše CDU-a su se našli uvrijeđeni i komentiraju da mladić širi lažne vijesti te da je populist, dok glasnogovornik CDU-a kaže da stranka radi na svom odgovoru, te dodaje da je "politika mnogo kompliciranija nego što bi to Rezo želio".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 17:23