SUSRET NA BRDU IZNAD SARAJEVA

VIDEO: 'DAN KADA SAM UPOZNALA 'MESARA IZ BOSNE' Slavna američka reporterka prisjetila se dana kada je upoznala Ratka Mladića

 
 youtube screenshot

Christiane Amanpour, poznata novinarka CNN-a koja je pratila ratne strahote u bivšoj Jugoslaviji, po izricanju presude Ratku Mladiću prisjetila se svog prvog susreta s notornim ratnim zločincem kojeg je ona prozvala 'mesarom Bosne'.

Amanpour je Mladića susrela negdje na brdima oko opkoljenog Sarajeva, a već na samom početku novinarka je shvatila s kakvim psihopatom ima posla. Već prva njegova rečenica dovoljno govori na koji je način Mladić razmišljao.

- Bili bismo siromašni bez muslimana. Dobro ih je imati u manjoj mjeri...'

Na svako pitanje Mladić je odgovarao s jezivim smiješkom na licu, a u pauzama je pušio cigaretu. U neviđeno bahatom nastupu sebe je predstavljao kao 'strahom i trepetom' za sve, naglašavao je da je ponosan što brani svoj narod i da ga nije strah ruke pravde.

Amanpour mu je spomenula da su ga Amerikanci već proglasili ratnim zločincem i da mu ne gine međunarodni sud, a Mladić joj je mrtav-hladan odgovorio.

- Može mi suditi samo moj narod...

Naravno, 23 godine poslije Mladić je tu rečenicu zaboravio. Na sudu u Haagu pri izricanju presude je planuo i sudac ga je izbacio... Amanpour kaže da to dovoljno govori o kakvom se čovjeku radi.

- Ostao je kukavica do kraja, nije stajao pred sudom da čuje presudu. To vam je Ratko Mladić. Glumi heroj, glumi kao da je od čelika, a na kraju pobjegne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:32