OPASNA SITUACIJA

VIDEO: DRAMATIČAN INCIDENT NA MORU Obalna straža potopila kineski brod: 'Nisu se odazivali na upozorenja, morali smo pucati'

 Screenshot

Argentinska obalna straža izvijestila je kako je lovila i potopila kineski brod koji je ilegalno ribario u argentinskim vodama u ponedjeljak, prenosi BBC.

U izjavi obalne straže naglašava se kako su brod Lu Yan Yuan Yu 010 presreli nedaleko grada Puerto Madryn, oko 1,460 kilometara južno od Buenos Airesa. Prvo su pokušali kontakt upostaviti radio-vezom, a kada se kineski brod uputio prema međunarodnim vodama zapucali su u znak upozorenja.

- U nekoliko navrata, kineski brod je izveo manevre zbog kojih su se umalo zabili u brod obalne straže, te su ugrozili ne samo vlastitu posadu već i osoblje obalne straže, kojima je potom naređeno za zapucaju na brod - piše u izjavi obalne straže. Ispalili su projektile prema ileganom brodu i probili ga na nekoliko mjesta nakon čega je kineski brod počeo tonuti.

Sva 32 člana posade su spašena, a Kina je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog incidenta.

Kineski ministar vanjskih poslova Lu Kang kazao je kako Peking od Argentine zahtijeva detaljnu istragu.

Ilegalno ribarenje je uobičajen problem u toj regiji, a incident se dogodio unatoč sve boljim odnosima Kine i Argentine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:00