UHIĆEN MARKO ĐURIĆ

VIDEO: DRAMATIČNA ESKALACIJA U KOSOVSKOJ MITROVICI, POGLEDAJTE HAPŠENJE ŠEFA SRPSKOG UREDA ZA KOSOVO Potez Prištine izazvao kaos, u Beogradu bijesni

 
 Reuters, RFE-RL

Pripadnici interventne jedinice kosovske policije u ponedjeljak su poslijepodne, u 17.30 sati, priveli direktora Ureda za Kosovo Marka Đurića.

Zajedno s Đurićem uhićen je i njegov suradnik Željko Jović koji je ozlijeđen u pokušaju da se odupre privođenju, javlja Tanjug. Zasad nije poznato što je s Nikolom Selakovićem, tajnikom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, prenosi beogradski dnevni list Blic.

Đurić je uhićen u dvorani Mitrovačkog dvora gdje je počeo razgovor u sklopu unutarnjeg dijaloga o Kosovu. S obzirom na to da su građani Mitrovice, koji su se okupili ispred zgrade, pokušali spriječiti ulazak, kosovska je policija bacila šok-bombe, a nakon toga su ušli i odveli Đurića.

Suzavac u dvorani

Prema pisanju TV Mosta, čuli su se pucnji, lomljava stakla i uzvici na albanskom jeziku. Suzavac je bačen i u dvorani Mitrovačkog dvora gdje su se okupili politički predstavnici Srba na Kosovu.

Kako javljaju kosovski mediji, Marko Đurić odveden je u Prištinu, gdje je izveden pred prekršajnog suca, a zatim mu je određeno protjerivanje s Kosova te su ga tamošnje vlasti sprovele prema graničnom prijelazu Merdare. U Kosovskoj Mitrovici je nakon uhićenja bilo izuzetno napeto te su se i pola sata nakon incidenta čule sirene za uzbunu.

Srbijanski su mediji javili da je Vučić zbog razvoja situacije hitno razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a čuo se i sa šeficom diplomacije EU Federicom Mogherini. Tijekom večeri je sazvao izvanrednu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Usprkos zabrani ulaska, direktor Ureda za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i glavni tajnik Predsjedništva Srbije Nikola Selaković došli su u Kosovsku Mitrovicu gdje su trebali sudjelovati na okruglom stolu u sklopu unutanjeg dijaloga o Kosovu. Kako je objavio TV Most, na samom početku sastanka prisutni su odali počast svim žrtvama 'NATO-ove agresije'. Đurić je u svom obraćanju istaknuo da Kosovo nikad neće biti nezavisna država.

Na administrativnom prijelazu Jarinje njima je zabranjen ulazak na Kosovo. - Taj zadatak dobile su interventne jedinice za područje Sjever, koje provode operativni plan u vezi sa zabranom planiranog današnjeg dolaska srpskih dužnosnika na teritorij Kosova - izjavio je zamjenik zapovjednika kosovske policije Besim Hoti. Beogradski mediji ne navode kako su, nakon zabrane na Jarinju, Đurić i Selaković ipak došli do Mitrovice.

Ondje ih je, kao što je planirano, ispred Mitrovačkog dvora dočekao gradonačelnik Goran Rakić.

Izaslanik srpskog predsjednika Nikola Selaković na početku skupa prenio je svim sudionicima pozdrave srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, uz poruku da Srbija neće odustati od borbe za traženje pravog rješenja za Kosovo, iako je prije nekoliko dana upravo Vučić u New Yorku izjavio kako nitko na Zapadu više ne dovodi u pitanje jedinstvo teritorija Kosova.

- Kao što mi danas, usprkos prijetnjama, zabranama, kordonima i kontrolama, nismo odustali da dođemo ovdje, tako nećemo odustati ni od borbe za traženje pravog rješenja za Srbe i Srbiju - naglasio je Selaković.

“Dolazit ćemo i dalje”

Dodao je da su prošla dva desetljeća od NATO-ova bombardiranja Srbije s ciljem da joj otmu Kosovo.

- Za ova dva desetljeća shvatili smo da ćemo se morati više oslanjati na razum, pamet, da znamo što je naše, što držimo, a što ne damo, kao i da je život svakog djeteta, žene, majke svetinja - rekao je Selaković i dodao da će srpski dužnosnici nastaviti dolaziti na Kosovo.

Gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Goran Rakić uputio je prijedlog da Srbija i Srbi krenu u formiranje Zajednice srpskih općina koja je jedini jamac opstanka Srba na tom prostoru jer Albanci nisu spremni omogućiti njezino formiranje. Riječ je o jednoj od spornih točaka u pregovorima Beograda i Prištine koja se opire tom rješenju bojeći se da će na taj način stvoriti novu “Republiku Srpsku” te da će sjever Kosova ostati snažno vezan uz Srbiju. On je istaknuo kako je očigledno da Srbi dalje moraju sami, usprkos brojnim pritiscima koji imaju za cilj razdvajanje Srba.

- Srbi s Kosova su uvijek znali izboriti se i sačuvati slobodu, zato pozivam vladu Srbije i predsjednika Srbije da pomogne da sačuvamo tu slobodu. Prištini poručujemo: ne prijetite nam.

I tada su oteli Đurića.

EU poziva na suzdržanost

Europska unija pozvala je u ponedjeljak na suzdržanost na Kosovu, pošto je tamošnja policija uhitila voditelja srbijanskog vladinog ureda za Kosovo Marka Đurića, a nakon toga su slijedili prosvjedi kosovskih Srba.

- Pozivamo vlasti Srbije i Kosova da pokažu potrebnu suzdržanost i zrelost kako sadašnja situacija na Kosovu ne bi dodatno eskalirala, izjavila je Maja Kocijančič, glasnogovornica visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini.

Glasngovornica ističe da se sva pitanja od obostranog interesa trebaju rješavati unutar dijaloga pod okriljem EU, koji za krajnji cilj ima normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

Direktor ureda za Kosovo srbijanske vlade Marko Đurić i glavni tajnik ureda srbijanskog predsjednika Nikola Selaković doputovali su u ponedjeljak u Kosovsku Mitrovicu unatoč zabrani kosovskih vlasti.

Kosovski ministar vanjskih poslova Behgjet Pacolli je izjavio da nitko bez dozvole ne može ući na teritorij Kosova i upozorio da će biti uhićen svatko tko to pokuša. Nakon što je Đurić uhićen prosvjedovali su kosovski Srbi, a kosovska policija upotrijebila je suzavac da rastjera mnoštvo.

Đurić je uhićen u zgradi suda u sjevernoj Mitrovici, gdje je trebao sudjelovati na okruglom stolu u okviru tzv. unutarnjeg dijaloga o Kosovu. Policija je ušla u zgradu suda i uhitila Đurića i njegova suradnika Željka Jovića te ih odvela u Prištinu, javljaju kosovski mediji. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:51